Pozitivni trendovi
2

U prvom polugodištu 2018. godine Raiffeisen Bank International AG ostvarila konsolidovanu dobit od 756 miliona eura

Klix.ba
Johann Strobl, generalni direktor Raiffeisen Bank International AG
Johann Strobl, generalni direktor Raiffeisen Bank International AG
U prvom polugodištu 2018. godine, Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 756 miliona eura.

Neto prihod od kamata povećan je za 4,4 procenta na godišnjoj osnovi i iznosi 1.663 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: 1.593 miliona eura). Prihod iz redovnog poslovanja povećan je za 4,7 procenata i iznosi 2.669 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: 2.551 miliona eura).

Opći administrativni troškovi smanjeni su za 0,6 procenata i iznose 1.494 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: 1.503 miliona eura). Veoma pozitivan trend zabilježen je kod potencijalnih gubitaka po osnovu finansijskih sredstava: 83 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: manje za 100 miliona).

Dobit prije oporezivanja porasla je za 20,7 procenta te iznosi 1.024 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: 849 miliona eura), dok je dobit poslije oporezivanja veća za 25,0 procenata i ima vrijednost od 820 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: 656 miliona eura).

Konsolidovana dobit porasla je za 28,7 procenata na iznos od 756 miliona eura (prvo polugodište 2017. godine: 587 miliona eura). U odnosu na kraj 2017. godine, koeficijent problematičnih kredita manji je za 0,9 procentnih poena i iznosi 4,8 procenata.

Opći koeficijent osnovnog kapitala Tier 1 (potpuno ispunjen) je na stabilnih 12,8 procenata u odnosu na kraj godine. Zarada po dionici porasla je na 2,21 eura (prvo polugodište 2017. godine: 1,79 eura)

Novi računovodstveni standard u pogledu finansijskih instrumenata (MSFI 9) stupio je na snagu 1. januara 2018. godine. Pored toga što je usvojila ovaj standard, RBI je također izmijenila i izgled svojih finansijskih izvještaja radi harmonizacije i sa standardima finansijskog izvještavanja (FINREP) Evropskog bankarskog regulatora (EBA). Usvajanje ovih standarda značilo je usklađivanje podataka uporedivog perioda sa uporedivim datumom izvještavanja.

"Veoma smo zadovoljni našim polugodišnjim rezultatima, posebno imajući u vidu činjenicu da je očekivani gubitak od prodaje Raiffeisen Bank Polska već uključen u drugi kvartal," izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a i dodao: "RBI je na održivoj stazi rasta."

Prihod iz redovnog poslovanja porastao je za 5 procenata na godišnjoj osnovi ili za 119 miliona eura, te iznosi 2.669 miliona eura. Neto prihod od kamate povećan je za 4 procenta na 1.663 miliona eura, na osnovu poboljšanja od 5 baznih poena u neto kamatnoj marži te iznosi 2,48 procenata.

Opći administrativni troškovi manji su za 9 miliona eura u odnosu na prošlu godinu i iznose 1.494 miliona eura. Usljed poboljšanja od 2,9 procentnih poena koeficijent trošak/prihod dostigao je vrijednost od 56,0 procenata.

Neto otpuštanja rezervisanja u iznosu od 83 miliona eura

U ovom izvještajnom periodu došlo je do neto otpuštanja rezervisanja u iznosu od 83 miliona eura za potencijalne gubitke po osnovu finansijskih sredstava, gdje su potencijalni gubici po osnovu finansijskih sredstava od 100 miliona eura bili potrebni u istom periodu prošle godine. Ovaj pozitivni razvoj rezultat je dobrog makroekonomskog okruženja kad je riječ o prilivima i uspješnim naplatama potraživanja od ukupno 361 milion eura.

Ovo poboljšanje koeficijenta problematičnih kredita nastavljeno je i u 2018. godini; od početka godine dodatno je smanjen za 0,9 procentnih poena na 4,8 procenata s krajem juna. Usljed rasta od 6,5 procentnih poena, koeficijent pokrivenosti problematičnih kredita dostigao je vrijednost od 73,5 procenata.

Prognoza

"Budući da se pozitivan trend u pogledu troškova rizika nastavlja u drugoj polovini godine, prilagodili smo tome našu prognozu," dodao je je g. Strobl.

RBI će težiti da poveća obim plasiranih kredita uz prosječni godišnji procentualni rast u okviru srednjih jednocifrenih vrijednosti.

Očekuje se da će gubici zbog umanjenja vrijednosti po osnovu finansijskih sredstava (troškovi rizika) u 2018. godini biti ispod nivoa iz 2017. godine.

RBI predviđa dalje smanjenje koeficijenta problematičnih kredita na srednjoročnoj osnovi. Banka ima cilj da postigne koeficijent trošak/prihod ispod 55 procenata na srednjoročnoj osnovi.

U narednim godinama, cilj RBI-a je konsolidovani povrat na kapital od oko 11 procenata. Na osnovu ovog cilja, RBI namjerava podijeliti između 20 i 50 procenata (koeficijent isplate dividende) konsolidovane dobiti.

Prodaja osnovnog bankarskog poslovanja u Poljskoj nije prikazana u ciljevima u ovoj Prognozi.

RBI svojim domaćim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća komercijalna i investicijska banka, tako i Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Njene supsidijarne banke posluju na 14 tržišta diljem regiona. Pored navedenih banaka, RBI grupacija obuhvata i druge pružatelje finansijskih usluga, npr. u oblasti leasinga, upravljanja imovinom, te spajanja i akvizicija.

Gotovo 50.000 zaposlenika pruža usluge za 16,7 miliona klijenata u preko 2.400 poslovnica raspoređenih uglavnom diljem CEE. Dionice RBI-a kotiraju na Bečkoj berzi. Austrijske regionalne Raiffeisen banke posjeduju oko 58,8 procenata ukupnih dionica, dok su preostale dionice u slobodnom opticaju. RBI je centralna institucija regionalnih Raiffeisen banaka i ostalih povezanih kreditnih institucija u okviru austrijske Raiffeisen bankarske grupacije te pruža značajne usluge u tom svojstvu.