Očekuju dalji rast
14

Swatch bilježi rast profita, precijenjeni švicarski franak otežava im poslovanje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Švicarska kompanija za proizvodnju satova Swatch saopćila je u petak da je njihov profit porastao u prvih šest mjeseci godine, ali da je precijenjeni švicarski franak (CHF) opteretio taj rast.

"Precijenjeni švicarski franak opteretio je rast našeg profita u prvoj polovini godine", naveli su iz Swatch grupe u prvom dijelu izvještaja, dodavši da prvu polovinu 2017. godine karakteriziraju velike turbulencije.

Ističu da je uprkos tome kompanija Swatch, sa svojih 20 jakih brendova i sopstvenom maloprodajnom mrežom, veoma zastupljena širom sveta i da joj je to omogućilo da generiše neto prihode od 3,7 milijardi švicarskih franaka (3,3 milijarde eura, 3,9 milijardi dolara).

Ipak Swatch ima djelimičan pad od 0,3 posto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Prema stalnim kursevima, prodaja bi porasla za 1,2 posto.

Gledajući u budućnosti, Swatch je rekao da "očekuje veoma pozitivan rast u domaćoj valuti u drugoj polovini godine, a pored svog već snažnog vlastitog maloprodajnog sektora, veleprodaja bi također trebalo da se razvije pozitivno".