Finansije
14

Štednja i krediti – postoji li isplativ paket?

Stručni tim portala Komparacio.ba sačinio je pregled aktuelne ponude bankarske industrije u pogledu stambenih i auto kredita, kartičnih prekoračenja, te ponuda štednje i paketa računa.

Stambeni kredit – dobar proizvod za važnu životnu odluku

U ponudi je 60 proizvoda, a prosječna NKS stopa je 6.90% i to je najniži prosjek kamatne stope kreditnih proizvoda na tržištu, pogotovu ako se ima u vidu da je riječ o kreditima s tradicionalno najdužim rokovima otplate.

Komparacio.ba sugeriše korisnicima da pregledaju ponude i detaljno se upoznaju s različitim funkcionalnostima stambenih kredita, imajući na umu da ovi krediti često imaju dodatne troškove formalizacije transakcije i konstituisanja instrumenta osiguranja (dokumentarna procedura).

Auto krediti – zaboravljeni šampioni

Početkom prethodne dekade, auto krediti su bili glavni motor rasta portfolija banaka i na zadovoljstvo kupaca novih i rabljenih vozila, davali im mogućnost da dođu u posjed "ljubimca na četiri točka“.

S početkom krize primjetan je značajan pad u obimu plasmana ovih kredita, a današnja ponuda je svedena na 20 proizvoda s prosječnom kamatom 8,72% (NKS). Povoljnost je da se od, nekada maksimalnih 3-5 godina, auto kredit danas može dobiti i na rok od 7 godina.

Kartice – plastični izazov

U ponudi su 82 različite plastične kartice u segmentu stanovništva, dominantno VISA i Master – 41 kreditna karitica, 33 debitne kartice, 4 klasične potrošačke (šoping) kartice, te po dvije AMEX i Diners Club kartice. Banke postojećim karticama dodaju različite nove funkcionalnosti iz neposredno bankarskih usluga, te segmenta osiguranja i raznolike trgovačke povoljnosti pri njihovom korištenju.

Redovna kamatna stopa na karticama se kreće od 11,99% do 14,99% godišnje, a mjesečna naknada je od 0 KM do 12,99 konvertibilnih maraka.

Debitne kartice su obično praćene s limitima prekoračenja računa u iznosu 2 – 3 plate i vrlo su pristupačan instrument plaćanja i otvaranja kratkročnih zaduženja. Međutim, ukoliko klijenti već imaju druga zaduženja, ova nova i lako dostupna mogu izazvati neplanirani dug za koji je, bez dodatnih prihoda, teško izbjeći reprogramiranja.

Komparacio.ba sugerira korisnicima da pomno pretražuju ponude kartica i identifikuju one koje daju više funkcija uz prihvatljive godišnje troškove i kamatne stope.

Štednja – stabilizator bankarske industrije BiH

Štednja stanovništva je već kvartalima zaredom u porastu. Najnoviji podaci CBBiH potvrđuju da se taj trend nastavlja i u 2014. godini.

Štediše mogu birati između više od 2.400 opcija štednje, koji uključuju standardnu oročenu, rentnu, slobodnu i dječiju štednju s različitim iznosima, rokovima, valutama, kamatnim stopama, načinima obračuna i isplate kamata, slobodu rasploganja sredstvima, dodatnim benefitima i stimulacijama (osiguranje, bonus na kamatu i sl.)

Raspoloživi rokovi su od 1 mjesec kod kratkoročnih oročenja do 180 mjeseci kod dječije štednje. Kamatne stope za oročene depozite se kreću od 0,05% do 6,20% godišnje (NKS). Prosjek stope je 2,10% godišnje (NKS).

Paketi računa - paketi iznenađenja?

Banke već nekoliko posljednih godina nude pakete računa – usluge koje obično uključuju tekući račun, debitnu karticu, e-banking, prekoračenja i druge funkcionalnosti i povoljnosti, povezane sve u jedinstven cjenovni i uslužni "paket“.

Trenutno 7 banaka ima u ponudi 30 različitih paketa s obimom naknada od 0 KM do KM 14,99 mjesečno. Komparacio.ba je uvrstio u poređenja mnoštvo funkcionalnosti koje korisnici mogu pretraživati i sortirati, a sugestija je korisnicama da fokusiranje vrše prema kriterijima prihvatljive cijene za set njima najvažnijih funkcionalnosti.

Na portalu Komparacio.ba su uvrštene ponude dobavljača 5 industrija, s 58 ponuđača čiji su podaci dostupni za ulistavanje: 27 banaka, 19 osiguranja, 5 telekom operatera, 4 mikrokreditne organizacije i 3 leasing kuće.