Finansije
19

Stanovnici Californije protestima izborili minimalnu satnicu od 15 dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
California je postala prva američka država koja je izdejstvovala povećanje minimalca te će do 2022. godine radnici ove države imati satnicu od 15 dolara.

Ovo povećanje obradovat će 6,5 miliona stanovnika Californije, odnosno 43 posto državnih službenika koji zarađuju manje od 15 dolara, saopćili su iz grupe Fight for 15. Prijedlog je prošao državni referendum i očekuje se da će ga usvojiti državna skupština.

Desetine gradskih vijeća već je usvojilo ovu odluku, a među njima su Los Angeles, San Francisco, Seattle itd.

Guvener New Yorka Andrew Cuomo predložio je da 15 dolara bude minimalna satnica u New York Cityju do 2019. godine, a širom države 2021. godine. Ovo će također utjecati pozitivno na plate radnika restorana brze hrane.

Najveća satnica u Califoniji je 10 dolara i postepeno će se povećavati. U 2017. godini iznosit će 10,50 dolara, u 2018. godini 11 dolara i onda će se svake godine povećavati za dolar.

"Ovo je veoma značajno povećanje i prvi put će doći do preokreta nakon godina pada plata", rekao je jedan od lidera akcije za povećanje plata.

California se suočila s nizom štrajkova i protesta radnika u restoranima brze hrane koji već 3,5 godine traže povećanje satnice na 15 dolara. Ova akcija postala je i sastavni dio predsjedničkih kampanja. Demokratska partija usvojila je platformu s dnevnicom od 15 dolara.

Bernie Sanders podržava također ovu akciju, dok je Hillary Clinton izjavila da podržava minimalnu satnicu od 12 dolara.