Vlada donijela uredbu
66

Šta treba znati o uplati dvije neoporezive prosječne plate radnicima u FBiH

B. R.
Ilustracija: Centralna banka BiH
Ilustracija: Centralna banka BiH
Radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine još će sačekati na to da im zagarantovana minimalna plata iznosi 1.000 KM. Poslodavcima je u međuvremenu omogućeno da radnicima isplate do dvije prosječne plate koje neće biti oporezovane, a kao pomoć usljed inflacije.
Naime, entitetska vlada je danas na prijedlog Ministarstva finansija FBiH donijela uredbu kojom se regulira isplata do dvije prosječne plate, a koja će na snazi biti od dana objave u Službenim novinama FBiH do 30. juna sljedeće godine.

Kako su objasnili, poslodavac može izvršiti isplatu u iznosu do 2.520 KM i pravo na ovaj dodatni prihod imaju osobe zatečene u radnom odnosu na dan isplate. Dakle, poslodavac nije obavezan da dodatno isplati do dvije prosječne plate. Osim toga, može isplatiti manje od navedenog iznosa.

Novac se može isplatiti u periodu od dana stupanja spomenute uredbe na snagu, a najkasnije do prestanka važenja uredbe (30. juna 2024.). Ukazali su i na sljedeće:

  • Da se isplata može izvršiti isključivo na transakcijske račune radnika;

  • Da se se isplata može izvršiti jednokratnom tranšom;

  • Da se isplata može izvršiti u šest dijelova, s tim da ukupan iznos ne smije premašiti 2.520 KM;

  • Da se isplata vrši za sve radnike koji su bili u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način;

  • Da je poslodavac dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate;

  • Da se pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz ove uredbe, obavezno donose u pisanom obliku.

No, nakon današnje sjednice Vlade FBiH je jasno da će se još sačekati na to da zagarantovana minimalna plata iznosi 1.000 KM. To je u suprotnosti s najavom entitetskog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP) da će minimalna plata od početka sljedeće godine iznositi 1.000 KM.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, set fiskalnih zakona, kojim bi se omogućio rast minimalne plate, nije realiziran zbog njihovog kompleksnog utjecaja na poslodavce, radnike i budžet. Osim toga, potrebno je utvrditi kako nadomjestiti potencijalni budžetski deficit koji će nastati usvajanjem ovih zakona.

Pretpostavlja se da će se spomenutom zakonom smanjiti porez na dohodak kao jedan od doprinosa na platu koji plaća poslodavac. Navodno je plan da se za osnovicu od 1.000 KM uopće ne plaća porez na dohodak. Čak bi minimalac od 1.000 KM trebao biti zagarantovan i pripravnicima.