Finansije
0

Sparkasse Banka formirala humanitarni fond

Sarajevo-x.com
Sparkasse Banka je u septembru formirala humanitarni fond "Prijatelj za život" koji će se puniti na jedinstven način, banka će se odricati od dva do četiri posto prihoda od naknada po određenim proizvodima.

Novac iz fonda će se primarno koristiti za dodjelu mjesečne pomoći od 100 KM u periodu od jedne do tri godine i to osnovcima i srednjoškolcima sa visokim potencijalom iz marginaliziranih grupa i ruralnih sredina.

Prednost će imati osobe sa posebnim potrebama, djeca bez roditelja, socijalno ugroženi, osobe sa invaliditetom i pripadnici manjina, koji se ističu po dobrim rezultatima ili nekom posebnom talentu.

Istovremeno, banka je raspisala javni tender za dodjelu donatorskih i sponzorskih sredstava u 2012. godini, tako da se i za ove stipendije može aplicirati na web-stranici banke do 10.11.2011.

Javni tender je raspisan kako bi se dala šansa svim aplikantima, a banka dobila ukupnu sliku socijalnih žarišta u BiH te usmjerila sredstva na prave adrese. Svi korisnici sredstava će biti javno publicirani na web-stranici, tako da i ova aktivnost banke postaje potpuno transparentna za javnost.

Izdvajanje prihoda direktno od prodaje u ove svrhe na dugoročnoj osnovi je jedinstveno na finansijskom tržištu. Pozadina je naš vrlo konkretan strateški cilj - integrisanje ideje stvaranja dobrobiti za zajednicu u sam poslovni, komercijalni proces banke.

Praktično, doprinos društvu direktno zavisi od obima prodaje i prati poslovanje banke – povećanjem zarade se povećava iznos za humanitarni fond, smanjenjem zarade on opada. Ovo nam se čini logičnim konceptom, jer ono što kompanija vraća zajednici u kojoj posluje treba biti srazmjerno uspjehu i zaradi koje u njoj ostvaruje.

"Ovaj pristup ima dva pozitivna efekta. Prvo, ideja društveno odgovornog poslovanja postaje sastavni dio svrhe banke i načina razmišljanja uposlenika. Drugo, našim klijentima dajemo osjećaj da korištenjem datih proizvoda zajedno sa nama čine nešto dobro i širimo svijest o socijalnom angažmanu i van granica banke. Konkretan cilj projekta je da kroz duži period pratimo djecu i mlade iz najugroženijih grupa, kako bi završili određeni obrazovni stupanj i stekli bolji kvalitet života. Stoga fond nosi naziv Prijatelj za život", rekao je o fondu Nedim Alihodžić, izvršni direktor Sparkasse Banke.

Fond je dodatni godišnji budžet banke za humane i socijalne projekte. Kako njegovo punjenje zavisi od dinamike prodaje, iznos sredstava se ne može unaprijed predvidjeti, ali se polazi od minimalno deset stipendija godišnje. Prva tranša dodjele će biti u januaru 2012. godine, nakon akumulacije novca od prodaje u posljednjem kvartalu ove godine.