{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sparkasse Bank u 2013. ostvarila natprosječan rast svih segmenata

24.4.2014. u 11:55
25
18
Sparkasse Bank u 2013. ostvarila natprosječan rast svih segmenata
25
Sparkasse Bank u 2013. ostvarila natprosječan rast svih segmenata
Sparkasse Bank je u 2013. godini u Bosni i Hercegovini zabilježila rast veći od prosjeka tržišta u svim poslovnim segmentima, te je na taj način dokazala svoju stabilnost i pouzdanost uprkos kompletnoj makroekonomskoj situaciji u našoj zemlji.
Među ključnim pokazateljima uspjeha u 2013. je činjenica da je u 2013. Sparkasse Bank ostvarila plasman kredita privrednim licima sa učešćem od preko 70% u ukupnim plasmanima, dok se rast povjerenja stanovništva u ovu banku ogleda u povećanom iznosu depozita fizičkih lica.

Stavljajući poslovanje Sparkasse Bank u kontekst makroekonomskih pokazatelja prema kojima je naša zemlja i dalje vrlo nepovoljna za poslovanje zbog pravne regulative i političke nestabilnosti, te zbog činjenice da raste postotak rizičnih kredita, Sanel Kusturica, direktor Sparkasse Bank, istakao je da je ova banka u protekloj godini ostvarila rast konsolidovane dobiti za 31% i iznosi 9,3 miliona KM, dok kompletan bankarski sektor bilježi gubitak od 36 miliona KM. «Naši krediti, aktiva i kapital rasli su po većoj procentnoj stopi od bankarskog sektora i posebno se ponosimo rastom efikasnosti koji smo uspjeli ostvariti uz otvaranje deset novih radnih mjesta, što je skoro 50% udjela u novim radnim mjestima bankarskog sektora u 2013.», izjavio je direktor Kusturica.

Da se Sparkasse Bank dokazuje kao pouzdan partner privrednim subjektima i kao Banka koja učestvuje u privrednom i ekonomskom razvoju svjedoči i činjenica o samoj strukturi kreditnih plasmana.

"U 2013. iznos ukupnih novih kreditnih plasmana koji iznosi 413 miliona KM veći je za 13% u odnosu na prošlu godinu, a unutar njih više od 70% plasmana odobreno je privredi", objasnio je Nedim Alihodžić, izvršni direktor, te dodao da i među stanovništvom raste povjerenje u Sparkasse Bank rastom depozita fizičkih lica. «U protekloj godini ukupni depoziti iznosili su 559 miliona KM, a unutar njih više od 60% depozita čine depoziti građana koji su ujedno na nivou Banke ostvarili rast od 12% u odnosu na 2012., dok je cijeli sektor u ovom segmentu rastao 9,3%», zaključio je Alihodžić.

"Dok procenat rizičnih kredita u sektoru raste i iznosi 15,1% Sparkasse Bank ima samo 9,27% rizičnih kredita koji su pokriveni rezervama za rizične gubitke sa više od 90 procenata", istakao je još jedan od faktora stabilnosti i pouzdanosti Sparkasse Bank, izvršni direktor Amir Softić.

Prema njegovim riječima plan u 2014. jeste fokus na jačanju standarda u upravljanju rizicima, te ostvarenju kontinuiranog održivog rasta u svim segmentima poslovanja. "Prateći potrebe naših klijenata i ove godine smo kreirali atraktivnu ponudu zamjenskih kredita za stanovništvo uz inovativne usluge E-kornera, mBankinga i online aplikacije za kredite. Uz to ostajemo aktivni na polju djelovanja društvene odgovornosti kroz podršku socijalnom poduzetništvu, marginaliziranim grupama i zapošljavanju mladih", zaključio je Softić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: