Finansije
0

Španskim bankama potrebno najmanje 40 milijardi eura

SRNA
Ministri finansija zemalja evrozone održaće danas telefonsku konferenciju o pružanju finansijske pomoći španskim bankama, prenio je BBC.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je da je španskim bankama potrebno najmanje 40 milijardi eura da bi mogle da funkcionišu normalno.

Španija je do sada demantovala navode o tome da će zatražiti pomoć za svoje finansijske institucije.

MMF je juče objavio da je "test stresa" pokazao da se španskim finansijskim sektorom dobro upravlja, ali da je "ranjiv". Izvori iz EU ranije su demantovali da će Španija zatražiti pomoć već danas.

Uprkos tome, potpredsjednik Evropske centralne banke Vitor Constancio izjavio je da će konferencijski razgovor biti održan uskoro i da će Španija "formulisati zahtjev za dobijanje pomoći radi rekapitalizacije banaka".

Španija je izložena pritisku iz Brisela da preduzme mjere prije izbora u Grčkoj sljedeće sedmice, poslije kojih bi situacija u evrozoni mogla da postane još neizvjesnija.

Španski premijerMariano Rajoy insistirao je da će svaka eventualna odluka uslijediti tek poslije nezavisne analize stanja u španskom bankarskom sistemu, koja bi trebalo da bude provedena u roku od dvije sedmice.