25. godišnjica postojanja
76

Softić: Centralna banka BiH je zadržala stabilnost i povjerenje u domaću valutu

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić učestvovao je danas na sastanku konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čiji je domaćin ove godine Bosna i Hercegovine.

Sastanci konstituence održavaju se svake godine u nekoj od zemalja članica, a ovo je drugi put da se ovakav sastanak održava u BiH.

Svrha organizovanja sastanaka je razgovor o pitanjima bitnim za zemlje članice konstituence. To je, također i prilika za ministre finansija i guvernere centralnih banaka zemalja članica konstituence da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, više generalne prirode o kojima konstituenca treba imati zajednički stav na sastancima izvršnih direktora MMF-a i SB.

Guverner Softić je, na sastanku konstituence imao izlaganje na kojem je govorio o tri teme:

  • Centralna banka BiH i 25 godina postojanja;
  • Odnosi s MMF-om i Svjetskom bankom;
  • A kako vidimo budućnost?

Centralna Banka BiH ove godine puni 25. godina, a za to vrijeme je osigurala dovoljno gotovine u banke i građane, održavala učinkovit sistem plaćanja u zemlji bez odgađanja, vodila koordinaciju i komunikaciju na visokoj razini među ostalim institucijama u zemlji, i održavala pravovremenu i transparentnu javnu komunikaciju.

"Zadržali smo stabilnost i povjerenje u domaću valutu - konvertibilnu marku, čime smo doprinijeli ukupnoj finansijskoj stabilnosti BiH. Prošli smo dinamičan put, od uspostave jedinstvene valute, preko reforme platnih sustava i bankarskog sektora, do brojnih realiziranih projekata s domaćim i međunarodnim financijskim institucijama, što nas je etabliralo kao snažnu, stručnu i odgovornu instituciju", rekao je Softić.

Za prethodnih četvrt stoljeća postojanja, Softić kaže da je ostvarena plodna i korisna saradnja sa MMF-om. Centralna banka imala je brojnu tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta, osposobljavanje i obrazovanje, uključujući Zajednički bečki institut.

U budućnosti, Softić kaže da je potrebno raditi i obezbjediti, između ostalog, ekologizaciju finansija, poboljšati finansijsku uključenost i obrazovanje, te poboljšati kiberotpornost.

Softić zaključuje da nestabilna finansijska situacija nije zadesila samo BiH već cijeli svijet.

"Pred središnjim bankama su izazovi bez presedana. CBBiH će nastaviti održavati svoju monetarnu politiku i stabilnost te nastaviti daljnja poboljšanja našeg poslovanja osiguravajući našu vjerodostojnost kao najvažniju imovinu koju ima bilo koja središnja banka", zaključuje on.