Nakon 15 godina
29

SocGen napušta rusko tržište prodajom Rosbanke oligarhu Potaninu

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Investiciona korporacija Societe Generale danas je saopćila da će prodati svoj udio u Rosbanci i osiguravajućim podružnicama ruskom Interros Capitalu, firmi povezanoj sa milijarderom Vladimirom Potaninom, što je podiglo cijenu dionica ove francuske banke.

Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je niz finansijskih sankcija toj državi od strane SAD-a, EU i Velike Britanije što je rezultiralo prodajom udjela stranih kompanija na ruskom finansijskom tržištu.

Rosbank će se pridružiti poslovnom carstvu Potanina, koji je najveći dioničar Norilsk Nickela, najvećeg svjetskog proizvođača paladijuma i rafiniranog nikla.

Potaninova holding kompanija već je bila vlasnik Rosbanke od 1998. godine, prije nego što je SocGen kupio udio u toj banci 2006. godine i onda ga spojio sa svojom mrežom osiguravajućih drštava u Rusiji 2010. godine.

SocGen je ranije objavio da želi prodati svoj udio u Rosbank.

Dionice SocGen-a, treće najveće francuske banke porasle su danas za čak 8 posto nakon što je banka objavila da će okončati svoje poslovanje kroz Rosbank, usred sve većeg pritiska da prekine veze s Rusijom.