Finansije
0

Slovenske banke sve teže kreditiraju privredu

FENA
Slovenska centralna banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja privrede i poticanja novog rasta.

Slovenske banke u prva 4 mjeseca ove godine ostvarile su 34 miliona eura gubitka prije isplate poreza, dok su lani u istom razdoblju imale 54 miliona eura dobitka, objavila je centralna banka u saopćenju za javnost, dodajući da su troškovi banaka zbog otpisa i rezervacija povećani za 36 posto.

Zato centralna banka poziva sve banke koje djeluju u Sloveniji da ubrzaju kreditiranje kreditno sposobnih poduzeća kako bi došlo do privrednog rasta.

"Opseg kredita realnom, nebankarskom sektoru po podacima iz aprila bio je 4,4 posto manji nego lani, ne toliko na račun nešto smanjenog kreditiranja domaćinstava koliko zbog smanjenih kredita preduzećima, upozorila je centralna banka.

Ona uz to poziva državu da razmisli o mjerama poticanja dugoročne štednje građana i drugim instrumentima za poticanje privrednog rasta.

Ukupna svota bilance slovenskih banaka u aprilu je bila manja za 200 miliona eura nego prošle godine, te iznosi 49,4 milijarde eura. Na to je utjecalo smanjivanje depozita države i vraćanje dugova inozemstvu, a uz to su banke smanjivale svoje investicije u vrijednosne papire i kreditne plasmane privredi, upozorava slovenska centralna banka.