Finansije
11

Slovenija najzaduženija u regionu, stanje u BiH se pogoršava, Kosovo najmanje duguje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema podacima Svjetske banke, najzaduženija zemlja u regionu je Slovenija, najmanje javnog duga imaju Kosovo i Metohija, a stanje u Bosni i Hercegovini se pogoršava.

Javni dug po stanovniku u Sloveniji iznosi 16.500 eura, Hrvatskoj 8.910 eura, Srbiji 3.526 eura, Crnoj Gori 3.582 eura, Albaniji 2.600 eura, Makedoniji 1.644 eura, Bosni i Hercegovini 1.579 eura i Kosovu 453 eura.

Stanje ukupnog duga u entitetima BiH se pogoršava. Naša zemlja dužna je šest milijardi eura, odnosno 41,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Dug BiH se u proteklih deset godina povećavao pa su se na entitetskim nivoima mijenjali čak i zakoni koji su određivali gornji prag zaduženosti, kako bi se podizali novi krediti.

Crna Gora se nalazi među evropskim državama koje se suočavaju s rizikom od povećanja javnog duga koji iznosi 2,3 milijarde eura, odnosno 58,84 posto BDP-a. Najveći rizik od povećanja javnog duga imaju Albanija, Bjelorusija, Hrvatska, Mađarska, Poljska i Ukrajina.

Najmanji ukupni javni dug ima Makedonija, a on iznosi 3,4 milijarde eura, odnosno 38 posto BDP-a i Kosovo sa 852 miliona eura duga, odnosno 14,47 posto BDP-a.

Javni ili državni dug čine iznosi koje je država pozajmljivala kako bi finansirala prethodne deficite, što obuhvata elemente i javnih prihoda i javnih rashoda.