Finansije
0

Promo / Šest vrijednih informacija koje treba znati o platnim karticama

Najnoviji podaci Centralne banke BiH pokazuju da je broj platnih kartica u zemlji dostigao broj od preko 2 miliona. Kartice se sve češće koriste, što znamo i bez uvida u statistike, u svakodnevnim situacijama, kao npr. u kafićima, kada nas konobar pita da li ćemo radije platiti gotovinom ili karticom.

Dakle, sljedeći put kada posegnute za novčanikom, vrijedi razmisliti o dodatnoj vrijednosti koju plaćanje karticom nudi, jer ova plastika nije samo komad plastike.

1. Sigurnost Sve Mastercard i Maestro kartice u BiH su čip kartice. To je važno, jer čip kartice bolje štite Vaše podatke o računu od prevara. Čipovi čuvaju Vaš broj računa, datum isteka kartice i trocifreni sigurnosni kod. Kada se ovakva kartica koristi, čip generiše "dinamičke" ili jednokratne podatke koji su kodirani na siguran način. Drugim riječima - čip otežava bilo kome, osim legitimnom vlasniku, korištenje kartice i štiti protiv krivotvorenja kartica, jer su dinamički podaci samo dobri za jednu kupovinu ili upotrebu. 2. Praktičnost Jedna kartica odgovara različitim potrebama i situacijama. Možete je koristiti u trgovini ili online, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Jedna kartica pomoći će vam da izvršite plaćanje gdje god vidite simbol Mastercard. Uz prihvatnu mrežu koja obuhvaća čak i mjerače parkiranja, kioske i slične lokacije, uskoro ćete zaboraviti na gnjavažu oko potrage za bankomatima i mjenjačnicama.

3. Svestranost Kada plaćate gotovinom, Vaša plaćanja uvijek slijede isti put - plaćanje kompletnog iznosa računa odjednom. S druge strane, kartice vam nude izbor - možete koristiti debitne kartice kako biste izvršili jednokratne transakcije koje su vezane za Vaš tekući račun te se odmah odatle povlače sredstva, ali ako su Vam potrebna dodatna sredstva ili ako Vam odgovara da plaćate u ratama, tu su kreditne kartice. Pravilo je - debitne kartice je najbolje koristiti za svakodnevne kupovine, a kreditne za veće, poput kupovine namještaja ili elektronike. 4. Kontrola Kartice Vam pružaju bolji uvid u Vaše finansije - jednostavno aktivirajte SMS obaveštenje u banci i svaki put kada koristite svoju karticu, dobit ćete informacije o stanju na računu. Također, za razliku od gotovine, uz kartice primate mjesečno izvješće iz banke, tako da možete pratiti Vaše prihode i rashode i sukladno, korigirati svoje finansijske navike.

5. Brzina Za izvršenje transakcije dovoljno je samo umetnuti ili prisloniti karticu uz POS terminal i unijeti PIN – ovakva transakcija je brža od traženja tačnog iznosa gotovine po novčaniku ili čekanja na povrat kusura.

6. Prednosti Uz mnoge kartice dolaze nagrade, osiguranja i pogodnosti, a one omogućuju uštedu vremena i novca. Provjerite sa svojim izdavaocem kartice koje dodatne pogodnosti dolaze uz Vašu karticu.