Finansije
0

Septembar donosi novu svjetsku krizu

FENA
Oštra kriza u bankarskom sektoru SAD i Velike Britanije počela je 2007, dok je u drugim zemljama buknula godinu dana kasnije.

Tada se otkrilo da i njihove banke rasplažu velikom količinom "zaraženih" hartija od vrijednosti sa praktično bankrotiranog američkog hipotekarnog tržišta.

Zanimljivo objašnjenje, u vezi tvrdnje da većina kriza počinje u septembru, daje autor bloga Free exchanche londonskog magazina Ekonomist.

U tom blogu se navodi da izbijanje kriza u septembru može biti uzrokovano završetkom finansijske godine u SAD, a djelimično i činjenicom da je privredna aktivnost tokom ljetnjih meseci, kada političari i mnogi rukovodiocima kompanija odlaze na odmor, manja nego obično.

Poznati ekonomista, nekadašnji šef ekonomskog tima MMF-a Kenneth Rogoff navodi, primjer grčkih političara koji su u periodu prije nego što je kriza u njihovoj zemlji postala "javna stvar" prikrivali činjenice o realnom stanju zdravlja "potonule" domaće ekonomije.

Kao tipičan primjer zbog koga se razvija kriza, analitičari navode aktuelnu situaciju u SAD, gdje dvije vodeće političke grupacije - republikanci i demokrati - ne mogu da usaglase stavove oko budžetske politike.

Zbog toga bi, kako neki eksperti predviđaju, najmoćnija svjetska ekonomija uskoro mogla ponovo da se suoči sa vrlo jakom recesijom.

Analiza MMF pokazuje, između ostalog, da je tokom minule četiri decenije Evropa bila ekonomski "najbezbjedniji" region u svijetu, jer je u tom razdoblju pretrpjela samo jednu veliku krizu.

Rogoff u svojoj analizi tvrdi da se velike krize obično pojavljuju u izbornoj godini. Prema njegovim riječima, to razdoblje obično poklapa sa kalendarskim krajem godine i da tada političari uglavnom izbjegavaju da donose važne ekonomske odluke.

Ali to "problematično" razdoblje još nije okončano i moglo bi da rezultira finansijskim kolapsom u cijelom svijetu, prenosi B92.

Stručnjaci MMF-a ističu da se u savremenoj svjetskoj ekonomskoj istoriji s najvećim brojem kriza suočavala Afrika i Latinska Amerika koje su pretrpjele, u tom periodu, četiri krizna razdoblja.

U "stopu" ih slijede SAD i Rusija, a osim Evrope najmanje problema u vlastitim ekonomijama imale su Kanada i Australija.

Prema mišljenju stručnjaka MMF-a, "najspokojniji" period u svjetskoj privredi je bilo razdoblje u prvih nekoliko godina ovog vijeka.

Ali, u to vrijeme su viđeniji međunarodni ekonomisti upozoravali da će nakon tadašnje kreditnog "buma" vjerovatno uslijediti bankarska, a potom i kriza cijele ekonomije, što se i dogodilo već krajem minule decenije.