Brojni susreti
0

Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

FENA
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Jasmina Selimovića prisustvovala je, kao član bh. delegacije, Proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji su održani od 17. do 19. aprila 2024. godine u Washingtonu.

Ovogodišnje zasjedanje bilo je posvećeno globalnim ekonomskim izazovima, finansijskoj stabilnosti, smanjenju siromaštva, održivom razvoju i međunarodnoj saradnji. Sastanci su, generalno, prilika za kreatore politika, ekonomiste i finansijske stručnjake za razmjenu ideja, rješavanje gorućih pitanja i saradnju na strategijama za otporniju globalnu ekonomiju.

Tokom boravka u Vašingtonu guvernerka Selimović je, uz ostale članove bh. delegacije, prisustvovala nizu sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a, zamjenikom generalne direktorice MMF-a Boom Lijem, izvršnim direktorom i zamjenikom izvršnog direktora MMF-a  Paulom Hilbersom i Lucom Dresseom, direktorom Evropskog odjela MMF-a Alfredom Kammerom i šeficom Misije MMF-a za BiH Alinom Iancu. Bilateralne sastanke održala je sa zvaničnicima Svjetske banke, Antonellom Bassani, potpredsjednicom za region Evrope i Centralne Azije i Eugenom Rhuggenaathom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci.

Tokom tih sastanaka razgovarano je o aktuelnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu.

Guvernerka je, između ostalog, ukazala na značaj i ulogu CBBiH u očuvanju monetarne stabilnosti u zemlji. Posebno je istakla aktivnosti i planove CBBiH, naglasivši dalje unapređenje sistema plaćanja i usklađivanje sa SEPA-om (Jedinstveno plaćanje u europodručju) i TIPS-om (instant plaćanje u EU). Na tom projektu ostvarena je bliska saradnja sa Svjetskom bankom i drugim zemljama zapadnog Balkana.

MMF i Svjetska banka su dali punu podršku CBBiH u nastavku provođenja svog mandata i planiranih aktivnosti.

"Guvernerka je prisustvovala i sastanku belgijsko-holandske Konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina, kao i sastanku zatvorenog tipa kojeg je direktor Sektora za Evropu MMF-a organizirao s guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope", saopćio je Ured za komunikacije CB BiH.