Razgovor s guvernerkom
41

Schmidt: Stabilnost i nezavisnost Centralne banke su u interesu cijele BiH

B. R.
Christian Schmidt i Jasmina Selimović (Foto: Centralna banka BiH)
Christian Schmidt i Jasmina Selimović (Foto: Centralna banka BiH)
Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine te je tom prilikom razgovarao sa guvernerkom dr. Jasminom Selimović.

Kako su saopćili iz Centralne banke, visoki predstavnik je dao punu i nedvosmislenu podršku Ureda visokog predstavnika (OHR) Centralnoj banci, istakavši da su stabilnost i nezavisnost Centralne banke u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i države u cjelini.

Guvernerka Selimović je zahvalila na podršci međunarodne zajednice Centralnoj banci te napomenula da je uloga Centralne banke u procesu evropskih integracija, posebno u slučaju otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom, od izuzetnog je značaja.

S tim u vezi, Centralna banka će, kako je poručila Selimović, nastaviti raditi na jačanju institucije i očuvanju stabilnosti monetarnog sistema Bosne i Hercegovine kao jednog od ključnih faktora u procesu jačanja bh. ekonomije i predstojećih evropskih integracija.

Guvernerka je posebno istakla projekat uključivanja Bosne i Hercegovine u jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), u koje su uključene zemlje Zapadnog Balkana, i za koji Centralna banka ima podršku EU. U tom procesu, Centralna banka kontinuirano provodi aktivnosti na pripremi i izgradnji potrebne infrastrukture i učestvuje u svim aktivnostima sa ostalim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je poželio uspjeh guvernerki Selimović u radu i vođenju jedne od najznačajnijih državnih institucija, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.