{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sberbank spreman i dalje finansijski podržavati Agrokor

F
20.3.2017. u 20:29
8
54
Sberbank spreman i dalje finansijski podržavati Agrokor
8
Sberbank spreman i dalje finansijski podržavati Agrokor
Foto: EPA
Dodatno finansiranje pomoći će stabilizirati situaciju tekuće likvidnosti Agrokora u očekivanju "visoke sezone", a Sberbank zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama kreditorima radi na rješavanju tog problema, odgovorili su u ponedjeljak iz ruske državne banke na upit Hine.
"Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu produžava pružati finansijsku potporu usmjerenu ka stabilizaciji njegova tekućeg poslovanja", rekli su iz Sberbanka.

Predstavnici te banke sastali su se s glavnim bankama vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konsultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usaglašen do sutra, naglašavaju iz Sberbank.

U Sberbanku za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno finansiranje Agrokora. Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, kažu u ruskoj banci.

"Nakon što se riješi hitan problem normalizacije likvidnosti bit ćemo spremni razmotriti nastavak mogućeg dugoročnog restrukturiranja koncerna", ističu iz Sberbanka.

Pritom navode da "smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom s bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za vjerovnike i trenutne dioničare".

Iz ruske državne banke ponavljaju kako ne žele upravljati Agrokorom niti biti njegovim vlasnikom i ta pitanja ne razmatraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Odobravate li ekspanziju stanogradnje u Sarajevu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: