Finansije
0

Saznajte na šta trebate obratiti pažnju prilikom zaduživanja

Da bismo bili odgovorniji prema vlastitom novcu i kako bismo izbjegli da prihvatamo obaveze koje ne razumijemo, potrebno je nastojati povećati svoje znanje. Finansijska pismenost je ozbiljan preduvjet za shvatanje i rješavanje problema.

U proteklom periodu Udruženju za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu" obratio se veliki broj građana sa pitanjem na šta naročito obratiti pažnju prilikom zaduživanja. Uopćeni savjet jeste da prije samog potpisivanja ugovora građani nastoje da isti detaljno pročitaju, te da traže pojašnjenja ukoliko im neki termim/i ili odredba/e nisu razumljivi.

S obzirom na uočenu praksu i pitanja građana, Udruženje "U plusu" savjetuje da obratite pažnju na:

  • Visinu kamatne stope – razlika od samo jednog procenta na dugoročnom kreditu može biti značajna. Zašto bi za neku uslugu platili više nego što morate?

  • Vrstu kamate - tj. da li je fiksna ili varijabilna. Fiksna kamatna stopa garantuje istu mjesečnu ratu tokom cijelog perioda otplate. Kod varijabilne kamatne stope Vaše mjesečne rate kredita mogu varirati;

  • Razliku između nominalne i efektivne kamatne stope – nominalna kamatna stopa služi za izračunavanje otplatnih planova i mjesečne rate kredita, dok efektivna kamatna stopa predstavlja stvarnu vrijednost kredita i uključuje naknade za obradu kredita, vođenje kreditnog računa i ostale naknade;

  • Valutnu klauzulu - ona predstavlja vezivanje otplate kredita za kurs neke strane valute. Promjenom kursa date valute mijenja se i rata kredita.

  • Sredstva obezbjeđenja (garancija otplate) – Najčešći instrumenti obezbjeđenja su: hipoteka, mjenica, jemac i administrativna zabrana/saglasnost na zapljenu primanja. Hipoteka je založno pravo na nekretnini što praktično znači da u slučaju neplaćanja, predmet hipoteke može biti prodat. Često se kao instrumenti obezbjeđenja pojavljuje i mjenica i ona predstavlja ispravu na osnovu koje se mogu izvršiti blokade transakcijskih računa kod banke ili pokrenuti izvršni sudski postupak. Jemstvena obaveza podrazumijeva da u slučaju da korisnik kredita ne bude izmirivao svoju obavezu, finansijska institucija može, pod određenim uvjetima, na izmirenje obaveze pozvati jemca. Administrativna zabrana/saglasnost na zapljenu primanja su isprave kojim se daje saglasnost za vansudsku zapljenu dijela primanja.

-Ugovorne odredbe – Nastojte da, ukoliko ne razumijete, potražite objašnjenje za pojedine ugovorne odredbe. Neke ugovorne odredbe se odnose na: 1. kamatna stopa i naknada za obradu zahtjeva; 2. instrumenti obezbjeđenja kredita; 3. isplata kredita; 4. obaveze korisnika kredita; 5. obaveze jemaca; 6. otplata kredita; 7. raskid ugovora; 8. ostale odredbe.

-Naknade u slučaju prijevremene otplate - u pravilu ova naknada ne bi trebala prelaziti iznos naknade za odobravanje kredita. Ova naknada se obračunava procentualno na ukupni iznos preostale glavnice i dospjele kamate.

-Uvjeti kreditiranja - uporedite ih sa više finansijskih institucija.

Za više informacija možete se obratiti Udruženju „U plusu“ na besplatnu info liniju 080 02 02 56 ili posjetiti našu web stranicu www.uplusu.ba.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta "Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena i djevojaka u BiH kroz finansijsku edukaciju" koji provodi Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu" uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u tekstu su isključiva odgovornost Udruženja "U plusu".