Finansije
0

Sarajevo: Započeo najveći regionalni skup osiguravajućih društava

FENA
Utjecaj klimatskih promjena na ekonomiju s posebnim osvrtom na osiguranje i reosiguranje, tema je 19. susreta osiguravača i reosiguravača - SorS koji je danas započeo u Sarajevu.

Na ovogodišnjem SorS-u učestvuju predstavnici osiguravajućih društava iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i nekoliko zemalja Evropske unije. Osim osiguravača, okupili su se i predstavnici institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.

Najveći regionalni skup osiguravajućih društava otvorio je dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS Zvonko Ivanušić od kojeg je tu dužnost danas preuzeo Midhat Terzić iz Sarajevo-osiguranja.

Ivanušić je naglasio misiju SorS-a za unapređivanjem i razvojem osiguranja, razmjenom iskustava među članovima, te priliku da se nadogradi u asocijaciju kao svojevrsni integrativni mehanizam za razvoj struke.

Uz već tradicionalnu prezentaciju stanja na tržištima osiguranja u zemljama regiona tokom dva dana rada održat će se i predavanja posvećena osiguranju i reosiguranju prirodnih opasnosti, a predviđeni su i okrugli stolovi o temama reosiguranje, bankoosiguranje i ostali granični proizvodi.

Prema preliminarnim podacima, osiguravajuća društva u BiH ostvarila su prošle godine ukupnu premiju od 402,2 miliona KM i u odnosu na 2006. ostvaren je skromni rast od 41,7 miliona KM. Udio osiguravajućih kuća iz Federacije i dalje je dominantan i njihov premijski konto iznosi oko 297 miliona KM. S 52,6 miliona KM premije tržišni lider u BiH je i dalje Sarajevo-osiguranje.

Posmatrajući ostvarenu premiju po vrstama osiguranja struktura portfelja je nešto povoljnija, s obzirom na rast pojedinih vrsta osiguranja kao što su osiguranje života, kasko i osiguranje imovine.

“Pozicija BiH je dosta loša. Po obimu premije bolji smo od Makedonije i Crne Gore, ali s obzirom na to da ove dvije države imaju nešto manje stanovnika od BiH, mi bismo se otprilike mogli komparirati s Hrvatskom. Međutim, hrvatsko tržište je pet puta jače od našeg - oni imaju više od milijardu eura, a mi smo 2007. završili s 205 miliona eura”, kazao je na konferenciji za novinare Damir Lačević, direktor Bosna reosiguranja.

Uzroke treba tražiti u lošoj ekonomskoj situaciji, političkim prilikama i u samim društvima za osiguranje.

"Ogromna konkurencija je kompletnu tehniku osiguranja srozala na gotovo pijačno pogađanje oko premija, a ne na stvarnu ekonomsku cijenu", dodao je Lačević.