Neizvjesna budućnost
5

Samo pet ili šest valuta na cijelom svijetu bi moglo opstati, očekuje se izumiranje kartica

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nemiri na finansijskim tržištima, nesređene monetarne politike u svijetu te pojave novih sredstava i načina plaćanja mogle bi dovesti do krupnih i strukturnih promjena.

U svijetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao pasti na pet ili šest u narednih 20 godina, ocijenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Evropske države su prije 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Njemačku bez potrebe za razmjenom gotovine.

To bi se moglo ponoviti u drugim dijelovima svijeta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedes.

"Ako uzmete u obzir političku i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet-šest valuta", dodao je.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrijednost raste u vrijeme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne su zemlje odlučile vezati svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vrijeme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo naštetiti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi pomoći tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila euro, druga "kontinentalna valuta", područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj također gravitiraju neke zemlje.

U isto vrijeme, Deutsche Bank je publikovao istraživanje koje govori da je daleko od posmrtnih zvona za gotovinu.

Porast digitalnih plaćanja će umjesto toga dovesti do izumiranja plastičnih kartica. Istraživanje zauzima suprotni stav od popularne pretpostavke da su dani novčanica i kovanica odbrojani, umesto da predviđa da će novac biti u upotrebi decenijama zbog duboko uvriježenog povjerenja u njegovu vrijednost u neizvjesnim vremenima.

"Kada ljudi raspravljaju o budućnosti plaćanja, imaju tendenciju da predviđaju kraj gotovine", navodi se u studiji.

"Naše je mišljenje drugačije. Ne samo što mislimo da će gotovina još dugo postojati, mi vidimo da prelazak na digitalna plaćanja ima takav potencijal da učini ništa manje od ponovnog uspostavljanja uravnotežene globalne ekonomske moći", dodaju autori studije.

Umjesto toga, u narednoj deceniji digitalna plaćanja će rasti laganom brzinom, što će dovesti do "izumiranja plastične kartice", jer mobilna plaćanja obuhvataju dvije petine kupovina u trgovini u SAD-u, što je četvorostruko više u odnosu na trenutni nivo.

Sličan rast očekuje se i u ostalim razvijenim zemljama. Međutim, različite zemlje će osjetiti različite nivoe smanjenja gotovine i plastičnih kartica. Na tržištima u nastajanju učinak bi mogao stići i prije, gdje mnogi kupci prelaze direktno s gotovine na mobilno plaćanje, a da nikad ne posjeduju plastičnu karticu.

Deutsche Bank je zdušna i u pogledu potencijala privatnih digitalnih valuta, napominjući da će rast korisnika ovih vidova plaćanja nastaviti da odražava broj korisnika interneta, a do kraja decenije bit će ih 200 miliona, duplo više nego sada.