Moguće pojeftinjenje?
74

Rusi se preračunali: Ukidaju zabranu izvoza dizela

B. H.
Rusija je ukinula zabranu izvoza dizelskog goriva preko cjevovoda do morskih luka i najavila da će izvoznici biti odobreni pod uslovom da najmanje polovinu goriva prodaju na domaćem tržištu. Odluka dolazi svega dvije sedmice nakon uvođenja zabrane.
"Vlada je ukinula ograničenja za izvoz dizela cjevovodima prema morskim lukama, uz uvjet da proizvođači prodaju najmanje 50 posto proizvedenog dizela na domaćem tržištu", stoji u saopćenju.

Dizel je najvažniji ruski izvozni proizvod među naftnim derivatima, s izvezenih otprilike 35 miliona tona u 2022. godini, od čega je gotovo tri četvrtine isporučeno putem naftovoda. Rusija je također prošle godine izvezla 4,8 miliona tona benzina, no zabrana izvoza benzina ostaje na snazi.

Ograničenja za izvoz iz Rusije, koja je najveći svjetski izvoznik pomorskim putem, ispred SAD-a, rezultirala su povećanjem cijena na svjetskom tržištu i prisilila neke kupce da traže alternativne dobavljače.

Nakon što je EU zabranila uvoz zbog ruske invazije na Ukrajinu, Rusija je preusmjerila izvoz dizela i drugih goriva prema Brazilu, Turskoj, nekoliko zemalja sjeverne i zapadne Afrike, te bliskoistočnim državama uz obalu Perzijskog zaljeva, zbog povoljnih cijena.

Proteklih mjeseci Rusija je nastojala riješiti problem nestašice i visokih cijena goriva, što je posebno uticalo na poljoprivrednike tokom žetve. Otkako je uvedena zabrana, veleprodajne cijene dizela su pale za 21 posto na berzi u Sankt-Peterburgu, a cijene benzina za 10 posto.

Potpredsjednik vlade Aleksandar Novak tvrdi da je zabrana donijela rezultate, iako se pojeftinjenje još nije u potpunosti prelilo na maloprodajne cijene. Također, vlada je danas povećala carine na izvoz goriva za preprodavače sa 20.000 rubalja na 50.000 rubalja po toni (924,36 KM) i ponovo je uvela državne subvencije rafinerijama, koje će biti u punoj primjeni od 1. oktobra.

"Vlada se bori protiv pokušaja preprodavača da kupuju gorivo s namjerom izvoza nakon ukidanja trenutnih ograničenja, čime se također sprečava izvoz goriva s krivotvorenim oznakama drugih proizvoda", dodaje se u saopćenju.