Finansije
0

RS: U bankama za tri mjeseca šest sumnjivih transakcija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Banke u Republici Srpskoj su u prvom kvartalu ove godine prijavile šest sumnjivih transakcija u iznosu od 195 hiljada KM.

U 2010. prijavljene su dvije takve transakcija u iznosu od 728 hiljada KM, te jedno sumnjivo poslovanje komitenta.

U Agenciji za bankarstvo RS-a smatraju da je upravljanje rizicima u bankama RS-a, kada je u pitanju sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na zadovoljavajućem nivou, ali da je potreban kontinuiran nadzor radi održavanja i daljeg unapređenja dostignutog nivoa usklađenosti.

U skladu s Odlukom o superviziji banaka, Agencija nadzire njihovu usklađenost s minimalnim standardima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Predstavnik Agencije je i u Radnoj grupi institucija BiH za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koja je u 2010. nastavila aktivnosti u skladu s Akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH i u skladu s međunarodnim standardima.

Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisano je da poslove koji se odnose na sprečavanje, istraživanje i otkrivanje operacija pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti obavlja Agencija za istrage i zaštitu BiH - Finansijsko obavještajno odjeljenje, a da nadzor nad provođenjem Zakona u bankama vrši Agencija.

U 2010. godini je utvrđeno da banke obavještavaju Finansijsko obavještajno odjeljenje o transakcijama za koje je to propisano, da su usvojile i da primjenjuju definirane kriterije za komitente koji nose veći rizik za banku, da su uspostavile posebne registre profila komitenata za pravna i fizička lica, te da su izgradile informacione sisteme koji omogućavaju primjenu uspostavljenih limita u praćenju računa i transakcija, kao i da je sistem internih kontrola na zadovoljavajućem nivou.

Međutim i dalje je prisutan u manjoj mjeri problem ažuriranja dokumentacije kod komitenata koji su ranije uspostavili poslovni odnos s bankom, problem neadekvatnog identifikovanja izvora sredstava (kod fizičkih osoba) za otplatu kredita, nepotpuna usklađenost programa banaka s novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, problem ažuriranja registra profila komitenata, te neadekvatne primjene uspostavljenih limita u praćenju računa i transakcija.

Banke su u 2010. godini prijavile ukupno 72.574 transakcije u vrijednosti od 2.478 miliona KM, što predstavlja 0,24 posto ukupno obavljenih transakcija, odnosno 4,9 posto vrijednosti obavljenih transakcija u bankarskom sektoru Republike Srpske.