Zbog istrage
34

Reperkusije akcije "Zadruga": Bh. kompanije bilježe milionske gubitke

D. Be.
Pixabay.com
Pixabay.com
Stotine firmi koje su obuhvaćene predmetom "Zadruga", jednom od najvećih poslijeratnih istraga u našoj zemlji zbog pranja novca, zabilježile su značajne gubitke u poslovanju nakon objelodanjivanja imena odgovornih osoba koje se nalaze na optužnici Tužilaštva KS.

"Istraga je u toku", reći će za Klix.ba u Tužilaštvu KS na upit o detaljima i broju osoba obuhvaćenih istragom, dok se spekulira o trocifrenim brojevima osumnjičenih u predmetu čija je realizacija počela krajem januara ove godine.

Ipak, desetine imena, prezimena i naziva kompanija koje djeluju na području BiH, ali i na regionalnom i svjetskom tržištu, dospjelo je u javnost, zbog čega je došlo do gubitaka u poslovanju i narušavanju ugleda pojedinih firmi.

Presumpcija nevinosti, iako postoji i u poslovnom svijetu, nije bila dovoljna da strani partneri ne posumnjaju u legalno poslovanje.

Advokat Vlado Adamović je za Klix.ba kazao da je učinjena zloupotreba u pogledu informisanja javnosti.

"Istraga protiv osoba, a ne firmi"

"U predmetu 'Zadruga' su odgovorne osobe stavljene na optuženičku klupu, a ne firme. Pominjanje firmi je već proizvelo štete istima. Na ročištu je upućen zahtjev, što je i usvojeno na sudu, da se ubuduće u javnost ne izlazi s imenima firmi, već osoba koje se terete optužnicom i to je potrebno razgraničiti".

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović ističe da je javno objavljivanje podataka u predmetu "Zadruga" negativno utjecalo na poslovanje firmi.

"Imali smo sastanak koji smo tražili s grupom advokata i tužilaca gdje smo ih zamolili da ne objavljuju javno podatke iz razloga što to može vrlo negativno utjecati na poslovanje tih firmi. Mi ne želimo da se miješamo u rad tužilaštva, ali mislimo da nije dobro da podaci izlaze u javnost jer firme mogu pretrpjeti štetu".

Smailbegović je kazao da postoje podaci da su neke firme pretrpjele veliku štetu.

"Firme koje izvoze i rade ozbiljne poslove, ozbiljni kupci se prepadnu kada pročitaju kvalifikacije organizovanog kriminala, pranja novca itd. Svaki ozbiljan stranac odmah digne ručnu", istakao je Smailbegović.

On je naglasio da je sastanak s advokatima i tužiocima o neiznošenju punih imena osoba i firmi, sa ciljem zaštite poslovanja, urodio plodom, s obzirom na to da su već u narednom saopćenju Tužilaštva KS stajali inicijali optuženih.

Bojan Bajić, savjetnik za međunarodne standarde poslovanja iz Net Consultinga, u razgovoru za Klix.ba je kazao da već ima iskustva s kompanijama koje su se našle u istrazi predmeta "Zadruga" te da se suočavaju s problemima u poslovanju.

"Kompanije koje se nama obraćaju već imaju problema s odbijanjem kredita u bankama, jer banke imaju ogroman rizik da nastave saradnju s kompanijama za koje postoji sumnja da su uključene u pranje novca, jer mogu imati ozbiljne posljedice na međunarodnim finansijskim tržištima. Banke su u vrlo nezgodnoj poziciji u BiH, jer mogu izgubiti značajan dio tržišta", rekao je Bajić.

Podignuta "crvena zastava"

On ističe da međunarodne kompanije, posebno one sa Zapada, moraju dovesti u pitanje saradnju s bh. komapnijama koje su obuhvaćene akcijom "Zadruga".

Na pitanje da li to znači da je upitan nastavak saradnje tih kompanija s partnerima izvan BiH, Bajić kaže da je upaljen tzv. "red flag" (crvena zastava/upozorenje) gdje se mora ozbiljno preispitati saradnja.

"Ako švicarska, britanska ili američka kompanija, gdje postoje jaki zakoni za sprečavanje prekogranične korupcije, ima ugovor s bosanskom kompanijom koja počini nešto od zabranjenih praksi, njihovo tužilaštvo će procesuirati tu švicarsku, britansku ili američku kompaniji i pitati ih da li su indeksirali bosansku kompaniju kao rizičnu s obzirom na to da se na Googleu mogu pronaći sve informacije. Kazne u njihovim državama su ogromne", ističe Bajić.

Naš sagovornik ističe da bi Ministarstvo pravde SAD-a i automatski istraživalo američku kompaniju koja sarađuje s bosanskom, ukoliko se nalazi u procesu neke istrage.

"Ne pričamo o dokazanom krivičnom djelu, već o tome da li je kompanija na vrijeme prepoznala rizik".

Reperkusije nakon akcije "Zadruga" će nanijeti mnogo teže posljedice po bh. privredu, nego konkretne kazne u slučaju dokazivanja kriminala, smatra Bajić, a to pravda činjenicama da su mnogi privredni subjekti u BiH već osjetili značajne gubitke, što će se nastaviti ukoliko se ne uspostave standardi transparentnog poslovanja i usklađenosti.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS istražne radnje u predmetu "Zadruga", zbog postojanja sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima pranja novca i zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, provodi u saradnji s MUP-om KS, Finansijsko-obavještajnim odjelom SIPA-e i inspektorima Porezne uprave Federacije BiH uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.