Ekonomske poteškoće
6

Rekordno niska vrijednost turske valute nakon izbora: Jedan dolar iznosi skoro 20 lira

B. R.
Rekordno niska vrijednost turske lire u odnosu na dolar (Foto: EPA-EFE)
Rekordno niska vrijednost turske lire u odnosu na dolar (Foto: EPA-EFE)
Vrijednost turske lire u odnosu na dolar je rekordno niska nakon jučerašnjih općih izbora - jedan dolar trenutno iznosi 19,70 lira.

Snižavanje vrijednosti ove valute nakon izbora je iznosilo 0,5 posto, a prošle godine je njena vrijednost snižena za 40 posto, prenosi CNN.

Devalvacija domaće valute je posljedica odluke aktuelnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da na visoku inflaciju ne reaguje rastom kamatnih stopa, tj. smanjivanjem novčane mase u opticaju. S druge strane, većina ostalih država upravo rastom kamata ublažava inflaciju.

Zvanična stopa inflacije u Turskoj iznosi više od 80 posto, dok pojedini tvrde da je stvarna stopa inflacije mnogo viša od zvanične. Inflacija je bila jedna od ključnih tema predizborne kampanje. Erdogan smatra da je kamata pošast te je radio na snižavanju njene stope. Očekivalo se da će se njegove ekonomske odluke negativno odraziti na izborima.

Erdogan, kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), s nešto manje od 50 posto glasova je bio prvoplasirani nakon prvog kruga predsjedničkih izbora.

Kemal Kilicdaroglu, kandidat opozicije predvođene Republikanskom narodnom strankom (CHP), bit će mu protukandidat u drugom krugu. U prvom krugu je dobio 45 posto glasova.

Turci su jučer birali i članove parlamenta koji ima 600 mjesta. Koalicija "Narodni savez", predvođena vladajućim AKP-om, trenutno ima više od 300 mandata, a slijedi je koalicija "Nacionalni savez", predvođena CHP-om, koja ima više od 200 mandata.

Prema američkoj kreditnoj agenciji Moody's, pobjeda opozicije bi značila veće izglede za povratak učinkovitijoj ekonomskoj politici kojom bi se pozitivno utjecalo i na kreditni rejting Turske.