Finansije
0

Rekordan profit američke banke Wells Fargo

FENA
Četvrta po veličini banka u Sjedinjenim Državama, Wells Fargo, objavila je u petak da je u drugom kvartalu ostvarila rekordan profit.

U saopćenju se navodi da je neto zarada u tri mjeseca zaključno s junom porasla za 18 posto na rekordnih 4,4 milijarde dolara, dok je zarada po akciji istovremeno porasla za 17 posto na također rekordnih 82 centa, što je nešto iznad očekivanja analitičara, prenosi AFP.

S druge strane, prihodi su bili nešto manji od očekivanih, ali su ipak porasli za četiri posto na godišnjem nivou na 21,29 milijardi dolara, saopćila je banka.

"I pored nestabilnog ekonomskog oporavka, mi i dalje izlazimo u susret finansijskim potrebama naših klijenata, a korisni su nam i pokazatelji stabilizacije na tržištu nekretnina", izjavio je predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Wells Farga, John Stumpf.

Wells Fargo, najveći američki zajmodavac kada je riječ o hipotekama, pristao je u četvrtak da plati 175 miliona dolara na ime nagodbe kako bi izbjegao optužbe da je afričko-američkim i latinoameričkim klijentima zaračunavao više kamate i naknade nego bijelcima, saopćilo je ministarstvo pravde u Washingtonu. Banka je te navode negirala.