Finansije
0

Regionalni sastanak guvernera u Crnoj Gori

Sarajevo-x.com
Regionalni sastanak guvernera pet centralnih banaka zapadnog Balkana na temu "Saradnja centralnih banka u regionu i finansijska stabilnost" održava se u Bečićima od 8. do 10. septembra, u organizaciji Centralne banke Crne Gore.

Na sastanku učestvuju guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, guverner Banke Albanije Ardian Fulani, Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić, Narodne banke Republike Makedonije Dimitar Bogov i Narodne bane Srbije Dejan Šoškić, kao i njihovi saradnici.

Guverneri su razmotrili ekonomsku situaciju u regionu. Konstatovano je da su sve zemlje regiona male, visoko otvorene ekonomije i u velikoj mjeri zavisne od dešavanja na globalnom nivou, te da dijele iste probleme i istu "ekonomsku sudbinu“. Ukazano je, iako se radi o malim zemljama, da su u pitanju zemlje sa visokim potencijalom rasta i da u budućnosti mogu postati vrlo interesantna i značajna tržišta.

Guverneri su ukazali na opasnost pojave krize sa duplim dnom, koja bi pogodila sve zemlje regiona. Stoga su prisutne korekcije očekivanih stopa rasta BDP-a. Očekuje se da u 2011. godini sve zemlje regiona ostvare pozitivne stope rasta, ali to će biti stope značajno niže od pretkriznih stopa. Guverneri su upozorili da je u takvim uslovima ključni izazov obezbjeđenje fiskalne održivosti, jer je tokom kriznih godina u svim zemljama (osim BiH) došlo do prebrzog rasta javnog duga.

Problemi na globalnom nivou su se odrazili i na usporavanje priliva SDI u regionu, a naročito kada su u pitanju "green field“ investicije, koje su jedan od najkvalitetnijih pokretača privrednog rasta. Konstatovano je da je nakon brzog rasta inflacije u prvom kvartalu prisutan trend opadajuće stope inflacije.

U privredama svih zemalja su prisutne brojne ranjivosti (naročito je izražen problem likvidnosti realnog sektora), kao rezultat prethodne krize, stoga je neophodno ubrzano sprovesti strukturne reforme i pokrenuti novi model rasta, koji bi se umjesto na rastu domaće tražnje, bazirao na povećanoj konkurentnosti i rastu izvoza.

Zaključeno je da su bankarski sistemi ključni za očuvanje finansijske stabilnosti. Tri ključne linije odbrane finansijske stabilnosti treba da budu: prevencija, povećanje otpornosti sistema na šokove i upravljanje krizom. Povjerenje u bankarski sistem je povraćeno u svim zemljama regiona i prisutan je trend rasta štednje. Banke su likvidne i visoko-kapitalizovane. U svim zemljama je prisutan viši nivo loše aktive u odnosu na period prije krize, a izazov ostaje kako obezbijediti kreditni rast koji bi pokrenuo privredu bez ugrožavanja stabilnosti bankarskog sistema.

Regionalni sastanci se održavaju dva puta godišnje - prije proljećnjog i prije jesenjeg zasijedanja MMF-a i Svjetske banke. Cilj sastanaka je razmjena mišljenja, ideja, kao i regionalna harmonizacija i zajedničko nastupanje na medjunarodnom nivou.