Finansije
34

Radikalni referendum: Švicarci privatnim bankama žele zabraniti kreiranje novca

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Radikalna inicijativa o zabrani kreiranja novca u Švicarskoj dobila je dovoljan momentum, što će uskoro dovesti do održavanja referenduma na državnom nivou.

Riječ je o potencijalnoj zabrani privatnim bankama koje u ovoj evropskoj državi imaju pravo kreirati "vlastiti" novac, za razliku od drugih zemalja svijeta gdje to pravo ekskluzivno pripada centralnim, državnim bankama.

"Banke neće moći praviti svoj novac, uskoro će ga posuđivati od svojih štediša, drugih banaka ili od Centralne banke Švicarske", stoji u obrazloženju inicijative.

Nakon prikupljenih 110.000 potpisa u potrebnoj peticiji, švicarska vlada je odredila održavanje referenduma po pitanju švicarskih privatnih banaka i njihove uloge u stvaranju novca. Tačan datum njegovog održavanja još uvijek nije poznat.

Potez koji će rezultirati referendumom dolazi kao dio Švicarske suverene monetarne inicijative ili Vollgeld-Initiative koja ima za cilj okončati tradicionalno bankarstvo u kojem novčanice i kovanice predstavljaju samo frakciju novca koji se nalazi u cjelokupnom sistemu. Većina novca koji banke kreiraju zapravo je elektronske prirode.

Vollgeld-Initiative želi da privatne banke ne kreiraju novac po potrebi, već da depoziti u njihovim elektronskim sefovima budu 100-postotno pokriveni.

"Ljudi vjeruju kako je njihov novac u bankama stvaran, a to je pogrešno. Novac na bankovnom računu je zapravo obećanje da će vam banka uručiti novac jednom kada ga zatražite", stoji u obrazloženju Vollgeld-Initiative.