Finansije
0

Promet preko milion KM

Sarajevo-x.com
Danas je na Sarajevskoj berzi zabilježen promet od 1,2 miliona KM. Trgovina dionicama Bosna Reosiguranje d.d. Sarajevo (SASE: BSRSRK1) činila je 78% ukupanog prometa.

Od ostalih emitenata izdvojio se Univerzalptomet d.d. Tuzla (SASE: UVZPR), čijim dionicama je trgovano u iznosu većem od 69 hiljada KM. Vrijednosti indeksa su se kretale u suprotnom pravcu, tako je indeks SASX-10 zabilježio rast od 1,02%, a vrijednost BIFX-a je manja je za novih 0,73%.

Od emitenata koji ulaze u sastav SASEX-10 jedino je BH Telecom (SASE: BHTSR) izgubio na vrijednosti, te je njegova vrijednost smanjena za 2,10%. Najveći pozitivan rezultat zabilježile su dionice IKB banke (SASE: IKBZRK2) koje su ostvarile rast od 4,67%, a slijede Hidrogradnja d.d. Sarajevo (SASE: HDGSR) sa porsatom od 3,64%, Bosnalijek (SASE: BSNLR) sa 3,10% i sarajevska Elektroprivreda sa rastom vrijednosti od 2,57%.

Na trgovanju u segmentu kotacije fondova zabilježena je trgovina kod 6 investicionih fondova, od kojih su tri fonda zabilježila pad, a tri ostvarila pozitivni rezultat. Najveći pad vrijednosti od 4,99% zabilježen je kod infesticionih fondova Naprijed (SASE: NPRFRK2) i Bosfin (SASE: BSNFRK2), dok su najveći pozitivan rezultat od 4,01% zabilježile dionice fonda Prof-Plus (SASE: PRPFRK2) kojima se trgovalo po cijeni 5,19KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.