Finansije
0

Potpisan ugovor o osnivanju ASA Abanka Leasinga

FENA
Generalni direktor ASA Prevent grupacije Nihad Imamović i predsjednik Upravnog odbora Abanke Aleš Žajdela danas su u Sarajevu potpisali ugovor o osnivanju ASA Abanka Leasinga.

Osnivanje ASA Abanka Leasinga predstavlja iskorak u okviru finansijskog sektora ASA Prevent grupacije i njime će biti stvoreni uvjeti za finansijsku podršku pravnim i fizičkim osobama u BiH. Imamović je napomenuo da se ne radi samo o lizingu za automobile već univerzalnom lizingu i da će u svim prodajnim kućama ove trgovačke mreže biti otvoreni punktovi ASA Abanka Leasinga.

Abanka ima višegodišnje iskustvo u bankarskom poslovanju u Sloveniji. Ustanovljena je 1955. kao podružnica Jugoslavenske banke za spoljnu trgovinu, kasnije Jugobanke. Podružnica je napustila sistem Jugobanke 1989. i transformirala se u Abanku d.d. da bi se 2002. udružila s Bankom Vipa promijenivši ime u Abanka Vipa, sa skraćenim nazivom Abanka.

Danas je, kazao je Žajdela, treća najveća banka u Sloveniji po bilansnoj svoti i ima 8,5 posto tržišni udio.

Predstavnici ASA Preventa i Abanke najavili su dalje iskorake na finansijskom tržištu BiH, prije svega u ispitivanju mogućnosti za zajedničko formiranje banke.