Ograničene usluge
0

Poslovnice Sberbanke u Sloveniji zatvorene, u Hrvatskoj uveden dnevni limit

M. P.
Zabilježila značajan odljev sredstava klijenata/Foto: Shutterstock
Zabilježila značajan odljev sredstava klijenata/Foto: Shutterstock
Poslovnice Sberbanke u Sloveniji od danas su zatvorene, a usluge banke su ograničene na kartično poslovanje. Dnevne isplate, prema pisanju medija, limitirane su zbog posljedica ruskog napada na Ukrajinu.

Građanima i firmama u Hrvatskoj iznosi su ograničeni na 963 eura dnevno.

Kako je objavila Banka Slovenije, ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srijede ujutru, do kada su isplate i uplate također ograničene na 400 eura po danu.

"Za komitente to znači da se od ponedjeljka do srijede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente", navodi u saopštenju slovenska centralna banka.

Uz to, iz Centralne banke podsjećaju da je Sberbank jedina banka u Sloveniji koja je u ruskom vlasništvu, dok sve ostale banke posluju normalno.

Sberbank Slovenija je danas objavila na svojim stranicama da je zbog nedavnih geopolitičkih događaja u vrlo kratkom vremenu zabilježila značajan odljev sredstava klijenata, da su ostale usluge banke privremeno nedostupne, a poslovnice zatvorene, te da se traže rješenja kako bi se osigurao nesmetan rad svih njenih klijenata.

Sankcije koje su EU i SAD uvele Rusiji imale su utjecaj i na poslovanje Sberbane u Hrvatskoj, a kako su naveli iz ove banke, moratorij na ograničeni iznos koji se može podići trajat će do 1. marta do ponoći.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje finansijske stabilnosti i javni interes.

HNB podsjeća da su u skladu sa Zakonom o sistemu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d., kažu, osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

"Više od 90 posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sistemom osiguranja depozita", navode iz HNB-a.

Vezani članci