Nameti na djelu
855

Pogledajte cijene goriva na benzinskim pumpama nakon primjene novog Zakona o akcizama u BiH

Piše: I. Č.
(Foto: H. M./Klix.ba)
Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je zvanično stupio na snagu, a od jutros su cijene goriva na benzinskim pumpama prilagođene novim nametima. Na pojedinim benzinskim pumpama gorivo je poskupjelo, kako smo već i ranije najavili, za 25 feninga.

Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata su, zavisno od pumpe do pumpe, bile prinuđene da povećaju cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze.

U priloženoj fotogaleriji možete pogledati jutrošnje cijene goriva na benzinskim pumpama u oba bosanskohercegovačka entiteta.

U kompaniji Energopetrol nam je ranije rečeno da, s obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim pumpama stupanjem izmjena zakona na snagu.

"Ina i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona", kazala je Lejla Arifagić iz Energopetrola za Klix.ba.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je sredinom decembra 2017. godine u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.