Finansije
0

Pala vrijednost švicarskog franka

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švajcarska narodna banka danas je primijenila prvu značajnu mjeru za suzbijanje precijenjene vrijednosti švicarskog franka i utvrdila minimalni valutni kurs na novou od 1,2 franka za euro.

Banka u saopštenju navodi da više neće tolerisati da se sa eurom trguje po kursu ispod 1,2 franka, a kao direktna posljedica takve odluke na finansijskim tržišta euro je skočio za čak 8,51 posto prema franku.

Kako bi se suzbio rast franka, centralna banka Švicarske najavila je da će vrlo odlučno braniti ovaj minimalni kurs, a u tu svrhu spremni su da kupuju stranu valutu u neograničenim količinama.

Banka je ranije najavila da će podići bankovne depozite po viđenju na 200 milijardi franaka, sa sadašnjih 120 milijardi kako bi se suzbila vrijednost franka. 

Švicarski franak je tokom krize ostao vrlo pouzdana valuta i utočište ulagača koje je zastrašilo nesigurno evropsko i američko tržište, zbog čega je ova valuta zabilježila veliki porast. 

Previsoka vrijednost franka, osim onima koji imaju kredite u "švicarcima", ne odgovara ni samoj Švicarskoj, jer bi povećana vrijednost domaće valute mogla smanjiti konkurentnost švicarskih izvoznih proizvoda, te ugroziti privredni rast zemlje.