Ulagači zabrinuti
69

Pad na berzama u Evropi i Aziji zbog povećanja kamatnih stopa i produžene recesije

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Berze u Evropi i Aziji su pale u petak jer su ulagači postali sve zabrinutiji da bi povećanje kamatnih stopa od strane centralnih banaka dovelo velike ekonomije u produženu recesiju.

Hongkonški Hang Seng (HSI) indeks je predvodio gubitke, zatvorivši se za 1,7 posto. Japanski Nikkei 225 (N225) završio je dan 1,5 posto niže, a australijski S&P/ASX 200 pao je 1,3 posto.

Berze u kontinentalnoj Kini zatvorene su zbog državnog praznika. Predsjedavajući Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u srijedu da su daljnja povećanja kamatnih stopa vjerovatno neophodna ove godine kako bi se američka inflacija svela na cilj centralne banke od 2 posto.

Nakon toga uslijedilo je povećanje troškova zaduživanja u Velikoj Britaniji u četvrtak od strane Banke Engleske, koja se odlučila za povećanje od pola procentnog poena nakon što su podaci ranije ove sedmice otkrili iznenađujuće tvrdoglavu inflaciju.

A ranije u petak, podaci su pokazali da je japanska inflacija, isključujući troškove hrane i energije, dostigla 42-godišnji maksimum od 4,3 posto, što je dovelo do špekulacija da bi Banka Japana mogla preispitati svoju labavu monetarnu politiku i početi pooštravanje.

Evropski referentni indeks Stoxx Europe 600 ostao je nepromijenjen u petak, nakon pada ranije tokom dana. CAC 40 (CAC40) u Francuskoj je pao 0,3 posto, a njemački DAX (DAX) 0,7 posto niži. Londonski FTSE 100 (UKX) indeks skliznuo je za 0,2 posto, dodajući gubitke ranije ove sedmice. Sada je na putu za svoju najgoru sedmicu od bankarskih previranja u SAD u martu.

Dvadeset zemalja koje koriste euro palo je u recesiju na početku godine. Indeks banaka Stoxx Europe 600, koji prati velike zajmodavce iz EU i Velike Britanije, imao je lošiji rezultat na širem evropskom tržištu, pao je za 1 posto.

Produženi ekonomski pad bio bi posebno bolan za zajmodavce jer bi učinio vjerovatnijim neispunjenje kredita, s tim da pojedinci i preduzeća u nedostatku novca ne mogu pratiti otplate.