Šta to znači?
0

Pad BDP-a u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2021. godine iznosi 2,02 posto

M. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje da je pad realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2021. godine, na godišnjem nivou, iznosio 2,02 posto.

U drugom kvartalu 2021. godine, saopšteno je, očekuje se rast inflatornih pritisaka i stopa inflacije od 1,83 posto na godišnjem nivou za kvartal i 0,24 posto na godišnjem nivou za prvo polugodište.

“Brze procjene realnog BDP-a za četvrti kvartal 2020. godine iz marta su bile skoro identične naknadno objavljenim zvaničnim podacima. Naša trenutna brza projekcija ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine je revidirana na više za čak 1,12 procentnih poena i iznosi -2,02 posto. Interval pouzdanosti za projekcije realnog BDP-a jedan kvartal unaprijed je nepromijenjen, a i dalje smo opredijeljeni za balansiranu distribuciju mogućih rizika prosječne projekcije. Drugim riječima, procjenjujemo sa 68 posto pouzdanosti da će pad ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine biti u rasponu +/- 1,2 procentna poena oko naše prosječne projekcije”, kažu iz Centralne banke BiH.

Prema preliminarnim ocjenama CBBH-a, na osnovu vrlo uskog seta zvaničnih podataka, godišnji rast ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine bi mogao biti znatno iznad 5 posto. Ovako vanredno visoka stopa rasta‚, kažu, nije nezamisliva, imajući u vidu da je godišnji pad ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2020. godine iznosio skoro 9 posto.

"Još uvijek dajemo jednake šanse da će brze procjene biti iznad, kao i ispod stvarne vrijednosti realnog BDP-a i inflacije. U kratkom roku, ipak, primjećujemo nešto snažnije faktore koji bi mogli rezultirati potcijenjenim procjenama realne ekonomske aktivnosti i inflacije od zvaničnih podataka, kada budu dostupni. Pozitivni pritisci na realni BDP su prvenstveno vezani za ubrzani rast industrijskog sektora i izvoza roba. Naše procjene inflacije u drugom kvartalu su bazirane na službenim podacima za april 2021. godine, te podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli, poput cijena hrane, nafte i ekonomske aktivnosti u narednom periodu. Procjene bi mogle biti podložne značajnim revizijama naviše, u slučaju vanrednih cjenovnih šokova na energentima, metalima i transportnim troškovima”, rečeno je iz Centralne banke.