{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su zemlje čijim bankama (ne) možete vjerovati

15.4.2013. u 11:30
11
4
Ovo su zemlje čijim bankama (ne) možete vjerovati
11
Ovo su zemlje čijim bankama (ne) možete vjerovati
Manje od polovine odraslih u 18 ekonomski uspješnih svjetskih zemalja izjavilo je kako vjeruje da bankarske institucije rade ispravno, objavljeno je u novoj studiji koju je uradila firma za odnose s javnošću Eldman. Studija je otkrila kako je povjerenje u procentima sa 56 posto u 2008. godini spalo na 45 posto u prošloj godini.
Mapa iznad pokazuje kako su ti procenti smanjeni širom 18 zemalja u kojima je provedena anketa. Treba naglasiti da se među ovim zemljama ne nalaze i najveće ekonomske sile, jer Indonezija i Australija nisu uključene.

Najveće povjerenje uživaju banke u Kini i Indiji, gdje je čak 83 posto ljudi reklo kako te institucije dobro rade svoj posao. Kineski bankarski sistem je pod strogom kontrolom države.

Najmanje povjerenje imaju evropske banke, što nije veliko iznenađenje s obzirom na to da je eurozona u krizi. Povjerenje je drastično opalo širom Evrope od 2008. godine. Najniže je u Švedskoj i Velikoj Britaniji, dok je relativno visoko u Poljskoj.

Bankarski sistemi Kanade i Meksika uspjeli su zadržati povjerenje svojih građana s obzirom na to da im je bruto društveni proizvod porastao za 3,8 posto prošle godine. U usponu su bile i ekonomije Južne Koreje i Japana. Rusija se suočava s opadanjem povjerenja zbog korupcije po kojoj je ova zemlja postala svjetski poznata.

Sjedinjene Američke Države su, kada je u pitanju bankarski sistem, izgubile povjerenje svojih građana za 20 posto od 2008. godine i sada ono iznosi 49 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: