Finansije
6

Promo / Osiguranje stana - investicija koja se isplati višestruko

Sponzorirani članak
Stan ne predstavljaju zidovi i adresa stanovanja već svi divni trenuci koje provodimo s onima koje volimo. Zato, uređivanju, sređivanju, dekoraciji, renoviranju i održavanju mjesta u kojem živimo pristupamo veoma ozbiljno i detaljno.

Stan je svakako najveća i najvažnija investicija u koju se rado upuštamo. Često pored osnovnih ulaganja, ljudi u našoj zemlji ulažu i u instaliranje raznih sistema zaštite poput video nadzora, različitih alarmnih sistema i slično. Ovo je svakako odlična preventiva, ali ipak često se desi da većina građana zaboravlja na rizike poput požara, provalne krađe, izliva vode, zemljotresa, poplava. Ipak, najčešći trošak izazvan je najmanjim nezgodama i često prelazi sumu od 200 KM. Tako na primjer ukoliko vam pukne cijev u kupatilu, morate da uračunate trošk obijanja zidova, zamjenu cijevi, obnovu keramičkih pločica, a vrlo često i krečenja. Kad uz neophodni materijal dodamo i dnevnice majstorima, onda je jasno da ovaj kvar, koji se često dešava, može ozbiljno da ugrozi vaš kućni budžet. Zanimljiva je činjenica da je samo tokom 2017. godine prijavljeno čak nekoliko stotina štetnih događaja i to samo u okviru jedne osiguravajuće kuće. U prosjeku, klijentima je bila isplaćena šteta viša od 700 KM po jednom štetnom događaju što je znatno više od iznosa godišnje polise osiguranja stana.

Ono što se često smetne s uma je činjenica da se svi ovi troškovi mogu vrlo lako izbjeći jednostavnim ugovaranjem polise osiguranja stana odnosno kuće. Uprkos zastupljenom uvjerenju, osiguranje stana je izuzetno pristupačno. Kada se uzme trošak eventualne štete i uporedi s troškom iznosa koje je na mjesečnom nivou potrebno uplatiti za osiguranje stana, lako dolazimo do zaključka da je osiguranje mnogo bolja investicija. Na primjer na ime osiguranja stana ili kuće veličine do 60 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti manje od 60 KM godišnje, što omogućava zaštitu od požara, provalne krađe i izliva vode. Pored osnovnih pokrića, u ponudi osiguravajućih kuća postoje i paketi koje nude osiguranje stvari koje se nalaze u vašem stanu. Ta premija je nešto viša (160 KM godišnje), ali svakako vrlonisplativa.

UNIQA osiguranje u BiH za svoje klijente pored zaključenja osiguranja u poslovnicama, nudi online kupovinu osiguranja uz popust od čak 40% na osnovnu cijenu. Cijeli proces online kupovine se završava za nekoliko minuta, plaćanje se vrši bankovnom karticom, a nakon toga klijent polisu osiguranja dobija na e-mail. Trenutno su u ponudi tri paketa osiguranja imovine: Home Basic, Home Standard i Home Exclusive.

U svakom paketu osiguranja stana u UNIQA osiguranju u cijenu je uključena kućna asistencija koja uključuje stručnu pomoć i hitne intervencije kod kvarova i nezgoda u stanu ili kući. To znači da vam u toku cijele godine, u bilo koje doba dana ili noći (24/7), na raspolaganju stoji kvalitetan bravar, električar, vodoinstalater, staklar i ostali majstori i to sve o trošku vaše osiguravajuće kuće. Na ovaj način štedite vrijeme na traženje majstora, ali i novac koji bi ste morali izdvojiti za njihove usluge.

Više na www.uniqa.ba