Finansije
0

Osam godina zatvora bankaru koji je primio novac od Ecclestonea

Totalsport
Gerhard Gribkowsky, bivši član uprave njemačke banke Bayerischen Landesbank, osuđen je u srijedu na osam i pol godina zatvora zbog korupcije i finansijskih malverzacija pri prodaji udjela u vlasništvu Formule 1.

Presuda Okružnog suda u Münchenu mogla bi imati posljedice i na prvog čovjeka Formule 1 Berniea Ecclestonea kojeg je Gribkowsky teško optužio prošle sedmice.

Bivši bankar je priznao da je primio novac za nagradu jer je prije šest godina autorizirao prodaju vlasničkog paketa od 48 posto dionica Formule 1, koliko je tada posjedovao Bayerischen Landesbank, britanskom privatnom investicijskom fondu CVC-u, kompaniji koju mu je za prodaju označio, kako tvrdi, baš Ecclestone. Gribkowskom je zauzvrat uplaćeno 45 miliona eura nagrade, a Ecclestone mu je navodno ponudio posao u Formuli 1.

Očekuje se, stoga, da bi mogla biti podignuta optužnicu zbog plaćanja mita i protiv neuništivog 81-godišnjeg Britanca iako je do toga, prema riječima glasnogovornika suda u Münchenu, još dalek put. Sam Ecclestone i dalje tvrdi da ga je na uplatu novca ucjenama i prijetnjama prisilio Gribkowsky. O njegovom je svjedočenju, pak, rekao:

"Očekivao sam da će to reći kako bi dobio manju kaznu. Jadnik sjedi već 18 mjeseci u pritvoru i rekao bi bilo što samo da se spasi".