{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okrugli sto o rangiranju banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija u BiH

F
8.7.2008. u 13:15
0
0
Okrugli sto o rangiranju banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija u BiH
0
Okrugli sto o rangiranju banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija u BiH
Konsultantska firma "Revicon" i regionalni poslovni magazin "Prizma" organizirali su danas u Sarajevu tradicionalni okrugli sto u povodu provedbe projekta "Rangiranje banaka, društava za osiguranje i mikrokreditnih organizacija".
Jedan od uvodničara, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić informirao je prisutne predstavnike banaka, društava za osiguranje i mikrokreditnih organizacija, o trenutnom stanju na bh. finansijskom tržištu.

Istakao je da se finansijska stabilnost koja je usko povezana sa stanjem u ekonomiji, dnevno prati te da se posebna pažnja posvećuje tzv. testovima na stres.

"Testovi na stres podrazumijevaju praćenje tri pokazatelja: stanje deviznih rezervi, promjena valutne strukture te nagli kreditni rast. Svaka od ovih oblasti se pomno prati i svaka promjena je poziv na oprez", istakao je Kozarić.

Upozorio je na trgovinski deficit koji se iz godine u godinu povećava te kao takav ima negativan odraz na ekonomske prilike u BiH.

"Bilježimo visok rast uvoza u pojedinim granama i još uvijek nam je uvoz veći nego izvoz čak i onih proizvoda, poput prehrambenih proizvoda i vode, u kojima BiH ne oskudijeva", istakao je Kozarić.

Mišljenja je da odgovorni ne posvećuju dovoljnu pažnju analiziranju strukture trgovinskog deficita.

Kada je u pitanju inflacija, Kozarić je objasnio kako je u BiH inflatorni pritisak ogroman. U 2007. inflacija je iznosila 4,9 posto dok je u maju 2008. 8,2 posto.

"To je najveća inflacija od 1998. i na to se treba obratiti pažnja", upozorio je Kozarić.

Okrugli sto bit će završen dodjelom priznanja Kristalna prizma za najbolju banku, osiguravajuće društvo i mikrokreditnu organizaciju. Svečanost dodjele Kristalne prizme za najbolju banku bit će organizirana sedmu godinu zaredom, za najbolje osiguravajuće društvo šestu godinu dok se po prvi put ove godine dodjeljuju nagrade za najbolju mikrokreditnu organizaciju.

Rangiranje banaka rađeno je u suradnji s Agencijom za bankarstvo FBiH i Agencijom za bankarstvo RS-a. Rang lista obuhvata ukupno 29 banaka.

Dobitnici priznanja Kristalna prizma bit će poznati u popodnevnim satima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: