|

OHR: Centralna banka BiH ne bi smjela biti predmet javne debate

OHR: Centralna banka BiH ne bi smjela biti predmet javne debate
28
Klix.ba
13.2.2017. u 16:12
48
komentara
28

dijeljenja
OHR: Centralna banka BiH ne bi smjela biti predmet javne debate
Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Bruce G. Berton danas su posjetili Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i sastali se sa guvernerom Centralne banke Senadom Softićem. Teme razgovora bile su monetarna politika, monetarna i financijska stabilnost, te makroekonomski pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu.
Visoki predstavnik Inzko i prvi zamjenik Berton izrazili su stalnu i neupitnu podršku Ureda visokog predstavnika Centralnoj banci BiH i njenoj političkoj nezavisnosti i autonomiji, istakavši koliko cijene profesionalnost te institucije i rad koji obavlja u interesu BiH i njenih građana.

Guverner Softić je iskoristio priliku da sagovornike upozna s aktuelnim aktivnostima Centralne banke, uključujući upravljanje deviznim rezervama, aktivnosti na unapređenju registara i upravljanje gotovim novcem. Sagovornici su se također dotakli i teme evropskih integracija, budući da Centralna banka BiH ima značajnu ulogu u tom procesu.

"Centralna banka BiH nije samo dejtonska institucija, ona je jedina institucija zadužena za monetarnu politiku u BiH. To je primjer uspjeha u BiH i od ključne je važnosti za stabilnost zemlje. Upravo zato je neprihvatljivo svako osporavanje Centralne banke i uspostavljenih i funkcionalnih aranžmana koji garantiraju monetarnu i finansijsku stabilnost“, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Također je podsjetio da je "Centralna banka izgradila odličan ugled, a glavni elementi njenog uspjeha su njena profesionalnost i nezavisnost od politike. Zato je imperativ da ta institucija ne postane predmet javne debate te da nastavi svoj uspješan rad".
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...