Britanija ne može da podrži
0

Odgođeno donošenje odluke o ograničenju bankarskih bonusa

SRNA
George Osborne
George Osborne
Vlade zemalja EU odgodile su donošenje odluke o kontroverznom ograničenju bankarskih bonusa, nakon što je Britanija nagovijestila da bi mogla da pristane na dogovor, ako joj se omogući još vremena za pregovore.

Ministri finansija EU saglasili su se u Bruxellesu da još jednom razmotre planove da se ograniče bonusi na nivo godišnje plate, dok bi isplata dvostrukog iznosa bila moguća uz odobrenje akcionara, prenose agencije.

Britanski ministar finansija, George Osborne, izjavio je da njegova zemlja ne može da podrži prijedlog koji je trenutno na stolu, ali je dodao da će, ako u u narednih nekoliko sedmica bude ostvaren napredak u pregovorima, biti u mogućnosti da podrži prijedlog.

Evropski parlament planira da u aprilu glasa o prijedlogu novog zakona za jačanje banaka i njihove otpornosti na eventualne buduće krize.

Parlament insistira da u taj zakon bude uključeno ograničenje bankarskih bonusa, da bi se umirio bijes javnosti zbog tih bonusa.

Nakon što je EU prošle sedmice postigla preliminarni sporazum o novim propisima u finansijskom sektoru, Švicarska je izglasala ograničenje plata svojih vodećih biznismena, koje mnogi krive za pretjerano rizikovanje koje je doprinijelo globalnoj finansijskoj krizi iz 2008.godine.