Srbija
0

Nova privođenja u aferi "Agrobanka"

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Radna grupa Uprave kriminalističke policije Srbije privela je člana Izvršnog odbora "Agrobanke" Branislava Pešića, bivšeg direktora čačanske filijale ove banke Velibora Lukića i vlasnika i direktora firme "Mediteran 92" Milenka Surudžića, saznaje RTS.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja oštetili "Agrobanku" za oko 16 miliona eura u korist Surudžića.

Ovo je još jedno proširenje istrage u slučaju "Agrobanke", u kojoj je od početka do danas 25 osoba osumnjičeno za zloupotrebe kredita te banke.

Policija i tužilaštvo sumnjaju da je od 2006. godine odobren veliki broj kredita mimo zakona, što je imalo za posljedicu da je više od 200 miliona eura kredita "Agrobanke" ostalo nenaplativo.

Zbog odobravanja kredita bez pokrića 8. augusta uhapšen je nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušan Antonić i još devet osumnjičenih.

Dvije sedmice kasnije, uhapšeno je još pet osumnjičenih, među kojima su vlasnik preduzeća "Habit farm" Radoslav Sekulić i njegov sin Duško Sekulić. Uhapšeni su bili odgovorna lica u preduzećima "Habitfarm", "Svis farmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trade", "Western Style", "Luton" i "Novi dani".

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u "Agrobanci", a visina njihovih neizmirenih obaveza prema toj banci je više od 5,5 milijardi dinara.

Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod "Agrobanke", a nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su neka već likvidirana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donijelo je 26. oktobra naredbu o proširenju istrage protiv osumnjičenih odgovornih lica u "Agrobanci" Dušana Antonića, Slavoljuba Korićanca, Bojana Zarića, Bojana Labovića, Vahba Papića, zatim protiv vlasnika preduzeća "Asprom", "Agrartrade" i poljoprivrednog preduzeća "Porečje-Vučje" Stevana Alavanje, člana Izvršnog odbora "Agrobanke" Bojana Simonovića i direktora preduzeća "Agrartrade" Predraga Vučkovića.

Policija je 20. novembra privela Jožefa Kasu, Zorana Maleševića, Peđu Mališanovića i Miomira Paovicu, pod sumnjom da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu "Agrobanke", pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona eura.

Dan kasnije uhapšen je i bivša direktorica šabačke filijale "Agrobanke" Branislava Vlahović, pod sumnjom da je zloupotrijebila službeni položaj i falsifikovala službene isprave.