Privredni div
0

Njemačka ekonomija stagnirala u drugom kvartalu nakon zimske recesije

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačko ekonomija stagnirala je u drugom tromjesečju u poređenju s prethodna tri mjeseca, nakon zimske recesije, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.

Cifra nultog rasta za tri mjeseca do jula bila je u skladu s prvom procjenom objavljenom krajem jula. Na godišnjoj razini prilagođeni BDP smanjio se za 0,2 posto u drugom tromjesečju.

Ukoliko se posmatra ovo tromjesečje u odnosu na prethodno, ekonomska aktivnost pala je za 0,4 posto u četvrtom tromjesečju 2022. i za 0,1 posto u prvom tromjesečju 2023. Dva uzastopna tromjesečja kontrakcije obično definiraju recesiju

Potrošnja domaćinstava pokazala je nulti rast u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, a državna potrošnja porasla je za 0,1 posto. Kapitalna ulaganja također su skromno porasla, dok je izvoz pao za 1,1 posto, pokazao je izvještaj.

Bundesbank očekuje da će ekonomska proizvodnja opet ostati uglavnom nepromijenjena u trećem kvartalu, prema mjesečnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Otporno tržište rada, snažno povećanje plaća i opadajuća inflacija trebali bi potaknuti privatnu potrošnju, ali će industrijska proizvodnja ostati slaba zbog slabe inozemne potražnje, navodi se u izvještaju.