Finansije
4

Niže cijene: Na Selex pumpama gorivo još jeftinije

Pumpne stanice Selex
Pumpne stanice Selex
Vlasnike vozila u BiH će obradovati promjene cjenovnika na benzinskim pumpama Selex u Sarajevu i Mostaru, jer od danas su cijene goriva još niže.

Na pumpama u ulicama Milana Preloga 1/A u Hrasnom te Vrapčići bb u Mostaru sve vrste goriva mogu se kupiti po cijeni nižoj za pet feninga po litri.

Cijena za dizel EN 590 od danas iznosi 2 KM po litru, benzin BMB 95 košta 2,05, dok je cijena litra benzina BMB 98+ 2,15 KM.

Pad cijena goriva se bilježi u posljednjih desetak dana u našoj zemlji, a primijetna je i razlika na cjenovnicima koju uzrokuju različiti dobavljači.

Cijene nafte su danas potonule i na globalnom novou, i to u svjetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećeg svjetskog potrošača energenata, s tim što su dodatni pritisak za "rezanje" cjenovnika izvršili i snažan dolar, kao i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD-u. Taj pad odrazit će se i na naše tržište.

Tako je američka "laka" nafta za septembarsku isporuku na njujorškoj berzi pojeftinila za 20 centi i košta 47,94 dolara po barelu, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi, pa joj je cijena 54,54 dolara.