Premijer zadovoljan
117

Nikšić nakon usvajanja budžeta FBiH najavio donošenje fiskalnih zakona i odluku o minimalcu

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je usvojen najveći budžet u historiji FBiH, a koji iznosi 7,4 milijarde KM.
Istakao je da usvajanje predloženog budžeta pokazuje da veći broj zastupnika i delegata prepoznaje rad Vlade u interesu građana i države.

"Želim se još jednom, zahvaliti svima na odgovornom odnosu prema interesima građana i podršci budžetu. Opet smo pokazali da razgovorom i iskrenim namjerama možemo pobijediti i prevazići sve blokade i opstrukcije", rekao je Nikšić.

Istakao je da je budžetom predviđeno skoro tri milijarde maraka za isplatu penzija, što je povećanje u iznosu od 317,17 miliona KM.

"Fond solidarnosti za naše zdravstveno najugroženije sugrađane na raspolaganju će imati 50 miliona KM, a nismo zaboravili uvećati podršku i za borce, socijalne kategorije i osobe sa invaliditetom. Prvi put su planirane desetine miliona KM za natalitetne politike i podršku mladim poput jednokratne pomoći u iznosu od 1.000 KM za svako novorođeno dijete, 130 miliona KM za pomoć porodicama sa djecom, 10 miliona za biomedicinski potpomognutu oplodnju", istakao je Nikšić.

Značajan dio novca predviđen je za infrastrukturne projekte, željeznički, drumski i avio saobraćaj, za sanaciju zdravstvenih ustanova i rekonstrukciju kulturne infrastrukture.

"Nećemo zapostaviti ni sportsku infrastrukturu i podršku našim uspješnim sportašima. Ove godine otplaćujemo i najveću ratu vanjskog duga veću od 1,4 milijarde KM", naveo je Nikšić.

Dodao je da je zato jako važno da bude održana fiskalna stabilnost budžeta te najavio uskoro set fiskalnih zakona za smanjenje doprinosa, zakon o minimalnoj plati i fiskalizaciju.

"Nastavljamo zajedno raditi u interesu građana i države", zaključio je Nikšić.