EPBiH
0

Nerad Elektroprijenosa BiH ugrožava državu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je pismo svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama u kojem upozorava na moguće posljedice nerada Elektroprijenosa BiH, te da poduzmu, u skladu sa Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije i internim aktima Elektroprijenosa BiH, hitne interventne mjere koje bi trebale rezultirati otklanjanjem svih blokada u radu Elektroprijenosa BiH i osiguranje pune pogonske spremnosti i sigurnosti elektroenergetskog sistema.

"I pored uspješno riješenog niza problema u poslovanju, nametnutih prije svega recesijom, Elektroprivreda BiH naročito u posljednjih godinu dana susreće se s jednim gotovo nerješivim. Riječ je o /ne/poslovanju Elektroprijenosa BiH a.d. Banja Luka,a što već duži period zbog potpune blokada u radu Upravnog odbora i Uprave Društva, značajno utječe na razvojne planove JP EPBiH", navodi se u saopćenju za javnost Elektroprivrede BiH.

Na području nadležnosti EPBiH zbog nerada, odnosno blokade Elektroprijenosa BiH, nakon rata izgrađen je samo jedan objekt 110/x, TS Breza te jedna kablovska veza 110 kV (TS Sarajevo 13-TS Sarajevo 5).

Zbog neizgradnje novih objekata 110 kV, uz intenzivan porast distributivne potrošnje i značajnu investicionu izgradnju, EPBiH navodi da već duži period nije u mogućnosti da na distributivnu mrežu priključi nove kupce kao ni proizvođače električne energije, što postaje ograničavajući faktor razvoja ne samo EPBiH nego i privrednog razvoja cjelokupne BiH.

Tu konstataciju, kako se dodaje u saopćenju, moguće je potkrijepiti činjenicom da EPBiH nije u mogućnosti osigurati pouzdano snabdijevanje velikog broja novih objekata, npr. u užem centru Sarajeva, naročito područje od Marijin-Dvora do Čengić-Vile; na području Fojnice već je obustavljeno izdavanje bilo kakve saglasnosti za nova priključenja na distributivnu mrežu; na području Gračanice neće biti moguće priključiti značajne privredne objekte koji su u izgradnji... Slična situacija je i na području Srebrenika, Konjica, Olova, Jelaha, Prače, Tuzle...

"Nažalost, okupirani svojim problemima, opstrukcijama i politikanstvom, u „Elektroprijenosu BiH“ niti razmišljaju kako izaći ususret EPBiH čime dovode u pitanje realizaciju značajnih, ambicioznih planova ovog društva, bitno utječu na ostvarivanje izvoznih planova, onemogućavaju EPBiH realizaciju svojih zakonskih obaveza prema kupcima/proizvođačima i onemogućavaju ispunjenje obaveza koje proizilaze iz ugovora o uspostavi energetske zajednice", ističe se u saopćenju.

Zbog situacije u kojoj se našla EPBiH, tuđim neradom i opstrukcijama, situacije u kojoj će se naći novi, sve brojniji kupci, zbog činjenice da krajem septembra generalnom direktoru Elektroprijenosa i Upravnom odboru ističe mandat, a konkurs za novo rukovodstvo još nije raspisan, postoji realna opasnost potpune blokade u radu Elektroprijenosa BiH koja može imati dugoročno nesagledive posljedice na pogonsku spremnost i sigurnost snabdijevanja kupaca elekrične energije, upozoravaju iz EPBiH.