{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nemiri u arapskom svijetu umanjili profit banke "Societe"

F
FENA
5.5.2011. u 15:20
0
0
Nemiri u arapskom svijetu umanjili profit banke "Societe"
0
Nemiri u arapskom svijetu umanjili profit banke "Societe"
Foto: Reuters
"Societe generale", druga po veličini francuska banka, saopćila je danas da je u prvom tromjesečju ostvarila slabije poslovne rezultate od očekivanih, kao posljedicu previranja u arapskom svijetu čiji je uticaj nadmašio jake pokazatelje u investicionom bankarstvu.
"Societe" je jedna od evropskih banaka koje su među najizloženijima u Egiptu i sjevernoj Africi, gdje su politički nemiri pogodili njenu poslovnu aktivnost i doprinijeli klizanju njene zarade u međunarodnim poslovima pružanja usluga klijentima za 61 posto, prenio je Reuters.

Neto profit u prvom kvartalu je smanjen 13,8 posto, na 916 miliona eura (1,28 milijardi dolara), u poređenju s očekivanjem analitičara od 1,06 milijardi eura.

Prihod je istovremeno blago povećan, na 6,62 milijarde eura, ali je također bio manji od očekivanih 6,73 milijarde eura.

Veća francuska rivalska banka "BNP Paribas" je u srijedu objavila da je u prvom kvartalu nadmašila prognoze i ostvarila neto profit od 2,62 milijarde eura, što je gotovo tri puta više od zarade "Societe generala" u istom periodu.

Adekvatnost kapitala Tier 1 banke "Societe" je na kraju marta iznosila 8,8 posto, više od 8,5 posto godinu dana ranije, ali manje od adekvatnosti kapitala BNP od 9,5 posto.

Ključni sektor poslovanja "Societe generala" u investicionom bankarstvu, koji je u prvom kvartalu učestvovao sa gotovo dvije trećine u zaradi te grupacije, djelimično je nadomjestio uticaj previranja u eurozoni i na Bliskom istoku i cunamija u Japanu.

Rivalske banke "Berkliz", "Credit Suisse" i UBS pretrpjele su u prvom tromjesečju pad profita u investicionom bankarstvu za 15 do 30 posto.

Kvartalna zarada "Societe generala" u investicionom bankarstvu povećana je 9,2 posto.

Poslovanje ove banke na domaćem, francuskom tržištu je također poboljšano, zahvaljujući potražnji hipotekarnih i drugih kredita.

Izdvajanja te banke za pokrivanje loših zajmova su u prva tri mjeseca smanjena gotovo za četvrtinu, dok su gubici iz takozvanih toksičnih aktiva bili manji od očekivanih.

Međunarodni poslovi te banke sa pružanjem usluga klijentima, uključujući podružnice u istočnoj Evropi, Grčkoj i arapskom svijetu bili su, međutim, na udaru zbog dodatnih izdvajanja za pokrivanje mogućih loših zajmova, što je povezano s nemirima u Egiptu, Tunisu i Obali Slonovače. Inflacija u Rusiji je također doprinijela povećanju troškova.

Akcije "Societe generala" su danas oslabile 2,4 posto, na 44,45 eura, čime vrijednost te banke dostiže 33,2 milijarde eura (49,4 milijarde dolara).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: