Finansije
0

Nekvalitetni kreditni plasmani i dalje otežavaju poslovanje banaka u FBiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema preliminarnim podacima za bankarski sektor u Federaciji BiH sa 31.12.2012. ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,4 milijarde KM, sa učešćem u odnosu na ukupne kredite od 13,2 posto.

Vidljivo je da su indikatori kvaliteta kredita banaka blago pogoršani u odnosu na kraj prethodne godine, posebno učešće nekvalitetnih kredita koje je povećano za 1,3 procentna poena u odnosu na kraj 2011. (kada su iznosili 11,9 procentnih poena), kao rezultat rasta ukupnih nekvalitetnih kredita za 12,4 posto ili 155 miliona KM i to pravnih osoba za 23 posto ili 165 miliona KM, dok su nekvalitetni krediti stanovništva imali pad od dva posto ili 10 miliona KM.

Dakle, krajem prošle godine učešće nekvalitetnih kredita odobrenim pravnim osobama u odnosu na ukupne kredite pravnim osobama (5,14 milijardi KM ili 48,2 posto od ukupnih kredita) iznosi 15,6 posto, a učešće nekvalitetnih kredita stanovništvu u odnosu na ukupne kredite ( 5,08 milijardi KM ili 47,6 posto od ukupnih kredita) stanovništvu iznosi 10,5 posto.

Kreditni plasmani su najrizičniji dio aktive banaka, te njihova kvaliteta predstavlja jedan od najznačajnijih čimbenika uspješnosti poslovanja banaka. Intenzivan rast loših kredita u protekle tri godine izravna je posljedica krize s kojom se bh. gospodarstvo suočava već duži vremenski period.

Nažalost, kriza je dovela građane do gubitka posla, kašnjenja plaće, smanjenja plaća i sl., a pravne osobe do povećane nelikvidnosti i značajnog smanjenja poslovnih aktivnosti, što znači da su mnogi ostali bez sredstava potrebnih za uredno servisiranje svojih kreditnih obveza.

Također, utjecaja ima i nepovoljna poslovna klima u BiH koja otežava privlačenje stranih investitora.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH je krajem 2009. godine donijela Odluku o privremenim mjerama za reprogram kreditnih obveza fizičkih i pravnih osoba u cilju stimuliranja banaka na “oživljavanje” kreditne aktivnosti, restrukturiranjem postojećih potraživanja, bez povećanja cijene kredita i troškova za postojeće dužnike te pomoći fizičkim i pravnim osobama da prevladaju situaciju u kojoj su se našli zbog utjecaja ekonomske krize.

Iako je nezahvalno prognozirati možemo reći da je i u narednom periodu za očekivati da će se nastaviti sa povećanjem udjela nekvalitetnih kredita, mada bi taj rast trebao biti nešto sporiji nego u prethodne tri godine, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Agencija, također, podržava i tvrdnje Svjetske banke koja navodi da će se problematični krediti trebati smanjiti i pomoću mjera kao što je uklanjanje zakonskih, regulatornih i poreznih smetnji za restrukturiranje duga.