Finansije
19

Nacionalna banka Katara hakovana, podaci 1.200 klijenata procurili u javnost

Klix.ba
Hakeri su provalili u povjerljive dosijee Nacionalne banke Katara, čime su računi i lozinke nekoliko zaposlenih u Al Jazeeri i članova vladajuće porodice al-Thani postali dostupni javnosti.

Prema medijskim izvještajima hakeri su objavili preko 1,4 gigabajta dokumenata, koji otkrivaju povjerljive informacije o bankovnim računima za oko 1.200 klijenata. Među klijentima čiji su računi hakovani je i nekoliko zaposlenika Al Jazeere.

Među datotekama koje su hakovane su i folderi o tajnoj službi u zemlji, sigurnosnom aparatu ali o podaci o računima vladajuće porodice al-Thani.

Bivši uposlenik Al Jazeere Gordon Hickey kazao je da mu je prijatelj poručio da su njegovi podaci o bankarskom računu u Nacionalnoj banci Katara dostupni javnosti.

Iz Nacionalne banke Katara nisu željeli potvrditi informaciju o hakovanju računa, ali su kazali da će istražiti te tvrdnje, uz naglašavanje da je prioritet sigurnost podataka klijenata.

Nacionalna banka Katara je jedna od najvećih na Bliskom istoku, a u prvom kvartalu ove godine prijavili su rast od sedam posto i prihod od skoro 800 miliona dolara, bez obzira na globalno niske cijene nafte.