Ponovo tweetao
0

Muskovo "trolanje" koči oporavak kriptovaluta

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bitcoin je u petak pao za 4 posto nakon što je vlasnik Tesle Elon Musk ponovo napisao nekoliko tweetova u kojima se činilo da "tuguje" zbog prekida s kriptovalutom.

Teslina velika pozicija u bitcoinima i Muskovo lično praćenje često postavljaju kripto tržišta na ivicu kad god tweeta, a cijena je pala nakon što je objavio "Bitcoin" i emoji slomljenog srca i sliku para koji raspravlja o prekidu. Bilo je nejasno šta, ako išta, znači bilo koji od tweetova.

Musk je ranije rekao da Tesla neće prodavati svoj bitcoin, ali njegovi tweetovi bili su dovoljni da uznemire tržišta koja su i dalje krhka nakon majskog pada.

"On trola zajednicu", rekao je Bobby Ong, suosnivač web stranice za prikupljanje kripto podataka i analitike CoinGecko.

Nedavni pad gurnuo je bitcoin ispod svog 20-dnevnog prosjeka na 37.710 dolara.

Musk je bio glavni promotor kriptovaluta, ali je kritikovao bitcoin otkako je suspendovao odluku da Tesla prihvati bitcoin kao platno sredstvo, zbog zabrinutosti prevelikom upotrebom električne energije.

Bitcoin i nekoliko drugih kriptovaluta još se oporavljaju od kraha prošlog mjeseca nakon te odluke i vijesti o dodatnom regulatornom nadzoru u Kini.

Bitcoin je pao više od 40 posto ispod rekordne vrijednosti koju je imao u aprilu od 64.895,22 dolara.

Druga valuta po vrijednosti ethereum nije bolje prošla, skliznuvši u petak za oko 4 posto na 2.750 dolara, ali i dalje očekuje da će drugi uzastopni sedmični dobitak biti veći od 10 posto.