Finansije
2

Moć je u rukama žena: Znate li ko su najbogatije žene svijeta

Klix.ba
Liliane Bettencourt i Alice Walton
Liliane Bettencourt i Alice Walton
Globalna ekonomska previranja u 2016. godini utjecala su i na promjene Forbesove liste svjetskih milijardera. Tako je i ukupan broj žena milijardera pao na 190, u odnosu na 197 koliko ih je bilo prošle godine. Trenutno je najbogatija žena svijeta francuskinja Liliane Bettencourt, vlasnica kompanije L'Oreal.

U proteklih godinu dana šest žena milijarderki je umrlo, a ukupno bogatstvo čak 31 žene spalo je ispod jedne milijarde. U međuvremenu 27 žena uvećalo je svoje bogatstvo za više od jedne milijarde dolara.

Trenutno je najbogatija žena svijeta Liliane Bettencourt, koja je na čelu kozmetičke kompanije L'Oreal. Iako je njeno bogatstvo u prethodnoj godini opalo za četiri milijarde dolara, ukupno bogatstvo Liliane i njene porodice iznosi 36,1 milijardu dolara.

Druga najbogatija žena svijeta sa 32,3 milijarde dolara je Alice Walton, jedna od vlasnica multinacionalnog korporacijskog trgovačkog lanca Wal-Mart. Poznata je i kao strastveni kolekcionar umjetnina, i veliki finansijer predsjedničke kampanje Hillary Clinton.

Jacqueline Mars je treća najbogatija žena svijeta sa ukupnim bogatstvom od 23,4 milijarde dolara. Ona i njena braća naslijedili su kompaniju koja proizvodi hranu za kućne ljubimce ali i slatkiše, popularne čokoladice Mars. Njihova kompanija ima godišnji prihod od 33 milijarde dolara.

Na četvrtom mjestu je još jedna nasljednica, Maria Franca Fissolo sa bogatstvom od 22,1 milijardu dolara. Ona je udovica Michelea Ferrera, koji je osnovao korporaciju Ferrero, koja između ostalog proizvodi Nutellu namaz, Kinder čokoladu i Tic Tac bombone.

Cijelu Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta pogledajte ovdje.